Excel táblázat egy kézzel írt jegyzetből

Becsült olvasási idő 8 perc

Bevezető

Többször láttuk már, hogy az előfizetős ChatGPT nagyon jól kezeli a táblázatos adatokat, Excel-fájlokat tud beolvasni és elemezni. Vagy akár Excel-fájlokat tud menteni az adatokból.

Ez alkalommal egy kézzel írt papírt adunk a mesterséges intelligenciának, hogy készítsen belőle táblázatot.

A feladathoz tehát kézzel írtam egy listát egy képzeletbeli utazásról (képzeletbeli árakkal). Majd lefotóztam, és odaadtam a mesterséges intelligenciának. Azt hiszem, ez komoly kihívás lesz a ChatGPT-nek. Nekem is az volt! Ebben az évezredben összesen ennyit írtam ennyit. A kezem is megfájdult tőle

Kézzel írt lista a kiadásokról
Kézzel írt lista a kiadásokról

A digitális adatok

Nem tudom, ki lepődött meg jobban. A ChatGPT, hogy ilyen furcsa betűket lát. Vagy pedig én, hogy mindennek ellenére a mesterséges intelligencia el tudta olvasni az írásomat.

Rövid idő múlva megkaptam a macskakaparásomat digitális formában. Szépen, átláthatóan, táblázatos formában.

Az adatok immár digitálisak
Az adatok immár digitálisak

Sőt! A ChatGPT nemcsak a betűimet tudta elolvasni, de az adatok formáját és struktúráját is megértette!
Észrevette, hogy két pénznemet használtam. Én Euro-t írtam, a GPT beírta a nemzetközi EUR formát. A Ft-ot is érzékelte, amit HUF-re írt át.

Az adatok elemzése

Pénznemek szétválasztása

Most, hogy az adatok digitálisak lettek, már könnyen elemezhetjük őket. Elsőnek ezt kérdeztem meg, hogy mennyi forintot, és mennyi eurót költöttünk. A program nem keverte össze a pénznemeket. Külön-külön számolta össze őket annak ellenére, hogy a táblázatban vegyesen szerepelnek az összegek.

A kiadások összeszámolása
A kiadások összeszámolása

A kiadások csoportosítása

Következő lépésben csoportosítsuk a kiadásokat, hogy mennyit költöttünk a szállásra, a vásárlásra, stb… A programnak nem adtam meg szempontokat. Neki kellett kitalálni, hogy mi szerint készítse a csoportokat.

A kiadások csoportosítása a ChatGPT szerint
A kiadások csoportosítása a ChatGPT szerint

Amennyiben konkrétan leírjuk neki, hogy a szállás, étkezés, vásárlás, stb… szerint készüljön a csoportosítás, akkor egybe számolja a reggeliket, vacsorákat. De még a büfében elfogyasztott ételt is hozzászámolta.

A kiadások csoportosítása a megadott feltételek szerint
A kiadások csoportosítása a megadott feltételek szerint

A diagram

Ha már itt tartunk, akkor kértem tőle egy torta diagramot is.
Ehhez előtte egyesíteni kellett a két pénznemet. Azt mondtam, hogy számoljon 1 eurót 400 forintnak. Majd utána rajzolja meg a színes tortát.

Tessék! Harapni lehet az adatokat!

A kiadások százalékos elrendezése torta diagram
A kiadások százalékos elrendezése torta diagram

Szöveges elemzés

Eddig csak a számokkal játszottunk. Bár a ChatGPT egyre jobb az adatok elemzésében, mégiscsak a szövegek gyártása az igazi erőssége.

Kérjük meg, hogy készítsen egy összefoglalót az eddigi adatokról. A írás mégiscsak színesebb, mint a számok szürke halmaza!

Én:
Írj egy kb. 1 oldalas szöveges összefoglalót a nyaralás alatt történt pénz költekezésről.

ChatGPT:
Ahogy egy nyaralás során gyakran tesszük, te is figyelemmel kísérted a költségeidet, hogy jobban átlásd, hova folytak a pénzügyi erőforrásaid. A különböző kiadási kategóriák alapos elemzése után kiderült, hogy a legjelentősebb részét a költésednek a szállás tette ki, amely a teljes kiadásaid 72.6%-át foglalta el. Ez nem meglepő, tekintettel arra, hogy az ember hajlamos kényelmes és vonzó szálláshelyet választani a pihenés idejére.

Az érkezésre – ideértve a benzinre és a hazautazásra fordított költségeket – a költségvetés 10%-át fordítottad, ami azt jelzi, hogy a helyszín nem volt túlságosan távol, vagy ügyesen gazdálkodtál az üzemanyaggal. Az étkezésre szánt összeg a költségvetés 8.6%-át tette ki, ami azt mutatja, hogy étkezéseid lehet, hogy nem a legpazarlóbbak voltak, de biztosan kellemesek és kielégítőek lehettek. A kulturális programokra, mint a múzeumok látogatása és ajándékok vásárlása, a költésed 4.7%-át áldoztad, amely visszatükrözi az ilyen tevékenységek iránti elkötelezettségedet.

Végül, de nem utolsósorban, a vásárlásokra, ami feltehetőleg a helyi termékekre és emléktárgyakra ment el, a költségek 4.2%-át szántad. Ez arról árulkodik, hogy visszafogottan, de mégis szívesen hoztál emlékeket a nyaralásból.

Hmm… Ez még mindig unalmasan hangzik. Kicsit fel kellene dobni!
PixelRita ezt a szöveges összefoglalót írd át viking saga stílusba! Ne felejtsd ki a matricákat sem!

Az Excel táblázat

Most, hogy idáig eljutottunk, felvetődik a kérdés, hogy akkor az Excel táblázatra mi szükség van? Hiszen minden feladatot meg tudtunk csinálni a ChatGPT-vel. Sőt! Még többet is!

Persze ez így nem teljesen igaz, mert egy Excel táblázatot számtalan módon lehet tovább használni (pl. beilleszteni a könyvelésbe). Így megkértem a programot, hogy az adatokból készítsen egy Excel-fájlt. Ott is elvégeztem a a torta diagramot.

Az eredmény az alábbi képen látható.

Az Excel táblázat
Az Excel táblázat

További elemzések

De térjünk vissza a ChatGPT-re!

A mesterséges intelligencia egyik nagyon hasznos tulajdonsága, hogy megszámlálhatatlanul sok ember munkáját látta. Lehet, hogy mi úgy érezzük, hogy a fenti számokból már kihoztunk mindent, amit lehet. De a ChatGPT-nek lehetnek további ötletei, arra nézve, hogy mit csináljunk az adatokkal.

Íme néhány példa!

Én:
Milyen elemezést javasolsz, amit érdemes lenne ezeken az adatokon végezni?

ChatGPT
Ezeken az adatokon többféle elemzést is végezhetsz, amik segíthetnek a költségvetési döntésekben és a pénzügyi tervezésben. Íme néhány javaslat:

*    Költségvetési elemzés: Vizsgáld meg, hogy mennyi a teljes költségvetésedhez képest az egyes kategóriák aránya, hogy hol tudnál esetleg takarékoskodni a jövőben.

*    Napi kiadások átlaga: Számold ki a napi átlagkiadást. Ez segíthet abban, hogy jobban megértsd a kiadásaid mintázatát.

*    Árfolyamingadozások: Tekintettel arra, hogy a kiadásaid két pénznemben történtek, érdemes lehet elemezni, hogy az árfolyamváltozások hogyan befolyásolják a költségeket hosszabb távon.

*    Életmódbeli döntések: Vizsgáld meg, hogy a különböző életmódválasztások, mint például étkezési szokások vagy közlekedés, hogyan hatnak a költségekre.

*    Historikus összehasonlítás: Ha korábban is végeztél hasonló nyaralási kiadásokat, érdemes összehasonlítani azokat ezzel a mostanival, hogy megtaláld a költési szokásaid változásait.

*    Optimalizációs lehetőségek: Keresd meg, hol vannak lehetőségek a költségek csökkentésére anélkül, hogy csökkentenéd a nyaralás minőségét.

*    Időbeli trendek: Ha több éven át vannak adatok, elemezd a költségek időbeli változásait, hogy megjósolhasd a jövőbeli trendeket és jobban tervezhess.

*    Pénzügyi rugalmasság: Értékeld, milyen rugalmasan tudsz reagálni váratlan költségekre, például ha egy váratlan kiadás merül fel a nyaralás alatt.

Az adatok vizsgálata során használhatsz különböző eszközöket, mint például táblázatkezelőket, statisztikai szoftvereket vagy akár adatvizualizációs eszközöket, hogy mélyebb betekintést nyerj a pénzügyeidbe. Ha szeretnéd, segíthetek meghatározni az elemzés típusát és módszerét, vagy akár elvégezhetem az elemzést neked.

Extra

Láttuk tehát, hogy egy kézzel írt táblázat esetén (és nem is akármilyen írás volt az!) a ChatGPT előfizetős változata könnyedén digitális formára alakítja. Ezt pedig utána kedvünkre alakíthatjuk és elemezhetjük.

De vajon ez fordítva is működik?

Adtam neki egy képet, ahol ezúttal én rajzoltam a krumplit tortát. És azt kértem, hogy ezt elemezve készítse el azt a táblázatot, amiből a diagram származhatott.

Krumplidiagram az utazásról
Krumplidiagram az utazásról

Lehet, hogy a ChatGPT processzora egy kicsit kiakadt a kép láttán, de megküzdött vele. Rövid időn belül megkaptam a táblázatot.

Kézi diagramból táblázat készítése
Kézi diagramból táblázat készítése

PixelRita

Rita tiéd a végszó!

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!