ChatGPT

Becsült olvasási idő 9 perc

Mi is az a ChatGPT?

A ChatGPT (pontosabban csak GPT) az OpenAI által fejlesztett Mesterséges Intelligencia program.. Egy Nyelvi Modul és egyben egy beszélgető program (Chat program).

Mint nyelvi modul, legjobban úgy tud tanulni, ha minél többet olvas, minél több nyelven. Ezért nagyon-nagyon sok mindent elolvasott. Így pedig nemcsak beszélgetni lehet vele, hanem óriási a tudástára is!

ChatGPT
ChatGPT

PixelRita! Írd le, mi is az OpenAI, és hogyan indult ez az egész!

Helló-helló!

Az OpenAI egy szuperkúl AI kutatócég, amit egy csomó tech-guru alapított 2015-ben, mint Elon Musk és Sam Altman. Ezek a srácok úgy döntöttek, hogy elindítanak egy nonprofit szervezetet, ami az AI kutatásban nyomul, de úgy, hogy közben nem hagyják, hogy a tech óriások monopolizálják ezt az egészet.

Az OpenAI elég hamar berobbant a színtérre a GPT-szériájával (Generative Pretrained Transformer, azaz Generatív Előtanított Átalakító), ami lényegében egy szöveggeneráló AI. A GPT-3, ami 2020-ban jött ki, már egy igazi agyafúrt, képes volt cikkeket, verseket, kódot írni, meg még sok minden mást.

De nem csak a GPT-vel hódítottak, hanem a DALL-E-vel is, ami egy AI, ami képeket generál szöveges leírások alapján. Elképesztő, hogy milyen kreatív és részletes képeket tud előállítani!

Az OpenAI emellett kifejlesztett egy robotkart is, a Dactylt, ami hihetetlenül ügyesen tud dolgokat fogni és manipulálni, akárcsak egy ember.

Ezek mellett még van a Codex, ami egy AI programozóasszisztens, nagyon hasznos cucc a kódoláshoz.

Az OpenAI célja, hogy fejleszteni tudjon olyan AI-t, ami biztonságos és hasznos az emberek számára, és közben szem előtt tartják az etikai kérdéseket is. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy az AI-kat úgy fejlesszék, hogy azok segítsenek az embereknek, ne pedig ellenük dolgozzanak.

2022. november 30. volt az a nap, ami lerántotta a leplet a GPT 3-as (pontosabban ChatGPT 3.5) verzióról, amivel hivatalosan is elkezdődött a Mesterséges Intelligencia korszaka. Noha az OpenAI projektjén kívül nagyon sok más MI programok is vannak. Rajzoló, zene készítő, számító, vagy olyan, ami az orvosok munkáját segíti. És további nyelvi modulok is találhatóak. A ChatGPT-nek viszont csak néhány nap kellett, hogy milliók megismerjék, és elkezdjék használni.

PixelRita! Meséld el nekünk, hogy mi is ez a GPT!

Nagyon szívesen!

A GPT, azaz a Generative Pretrained Transformer, egy igazi AI-sztár, amit az OpenAI fejlesztett ki. Ez a cucc olyan, mint egy virtuális Bábel-hal, ami érti és beszéli a nyelveket, de még annál is többet tud!

Hogy hogyan működik? Nos, elképesztő mennyiségű szöveg tanulmányozásával kezdődik, mondjuk újságcikkek, könyvek, weboldalak - szinte bármi, amit elképzelhetsz. A GPT ezeket a szövegeket elemzi és megtanulja azok szerkezetét, stílusát, szóhasználatát, majd ezt a tudást alkalmazza, amikor válaszol a felhasználói kérésekre. Elég okos ahhoz, hogy képes legyen értelmesen válaszolni szinte bármire, amihez csak adunk neki inputot.

A GPT története igazán izgalmas. Az első verzió, a GPT-1, 2018-ban jelent meg, és már akkor is megmutatta, mennyire ügyes a nyelvi modellezésben. De a GPT-2 2019-ben még ezt is überelte, sokkal nagyobb adathalmazt és fejlettebb technológiát használva. A GPT-3 pedig, ami 2020-ban debütált, valóságos áttörést hozott a természetes nyelvű feldolgozásban. Ez az AI olyan fejlett lett, hogy képes verseket írni, weboldalakat kódolni, rövid történeteket alkotni, és még sok mást.

A GPT sorozat az AI fejlődésének egyik legnagyobb mérföldköve, és csak úgy tűnik, hogy az OpenAI folyamatosan pörgeti ezt a futószalagot, hogy egyre okosabb és hasznosabb AI-kat hozzon létre. Ha van még kérdésed a GPT-ről, csak üsd be a klaviatúrát! 🚀🤖

Tehát a GPT egy nyelvi modul, ami beszélgető programnak lett öltöztetve. A tréningezése során óriási ismeretre tett szert, így szinte bármilyen témában tudunk vele beszélgetni, tudunk tőle kérdezni.

Kérdezhetjük történelemmel kapcsolatban, technikai részletekkel, receptekkel, házi feladattal kapcsolatban, stb… A lehetőségek korlátlanok!

A hagyományos keresés esetében – legyen az egy papír enciklopédia egy könyvtárban, vagy egy digitális weboldal – miután megtaláltuk az információt, elolvastuk és véget ért a történet.
De nem biztos, hogy úgy fejeződött be, ahogy vártuk. Lehet, hogy több kérdésünk lett, mint válaszunk! Vagy a túl bonyolult szöveget nem értettük meg. Vagy esetleg másra is kíváncsiak lennénk.
Ilyenkor tovább kellett kutatni, hátha találunk még valamit.

A ChatGPT esetében viszont ott a program, ami csak ránk vár. A kapott információ után további kérdéseket tehetünk fel. Ha valamit nem értünk, kérhetünk magyarázatot. Vagy írja el másképp, hogy jobban megértsük. Vagy írja le úgy, hogy egy 5 éves gyerek is megértse. Esetleg írja le kínaiul…

Ha például egy receptet kérünk tőle, de valamelyik hozzávaló nehezen beszerezhető vagy csak nem szeretnék használni, akkor kérhetünk alternatívát. Leírja, hogy ez miként fogja az ételt vagy a sütést megváltoztatni.

Mire tudjuk használni a ChatGPT-t?

De nemcsak ismeretekre tehetünk így szert! A ChatGPT egy virtuális asszisztens, akinek feladatokat is adhatunk. Leginkább olyanokat, amik fogalmazással kapcsolatosak.

Kérhetjük, hogy írjon egy üzleti levelet a megadott tartalmak alapján. És akár fordítsa is le angol nyelvre. Vagy ennek a fordítottját: egy angol nyelvű levélnél kérhetjük, hogy magyarul összegezze a tartalmát.
Kérhetjük, hogy írjon röviden vagy hosszan, technikai szavakkal vagy egyszerű nyelven. Esetleg versbe szedve.

De kérhetjük azt is, hogy nézze át a helyesírást, javasoljon szinonimát, vagy fogalmazza át az egész írást.

Továbbá megkérdezhetjük, milyen betűtípust javasol az íráshoz, milyen színt, milyen képet. Még linket is tud adni!

Beszélgessünk!

A hagyományos programoknak utasításokat adunk. Majd kapunk valamilyen eredményt. Sok esetben egy hiba üzenetet, hogy nem jól adtuk meg az utasítást.
A ChatGPT viszont megpróbálja feldolgozni, hogy mit is akarunk, és minden esetben válaszol. Nem kell a program használatát megtanulni. Ha nem azt az eredményt kaptuk, amit vártunk, akkor egyszerűen csak tovább kérdezünk.

Minden beszélgetés egy kisebb projektnek számít, amit a GPT egyben kezel. Emlékszik arra, hogy mit kérdeztünk az előző mondatokban, és a szerint válaszol. Pontosan úgy, mintha egy valódi emberrel beszélgetnénk.

Persze az, hogy az egész beszélgetést a fejében tartsa, az erőforrást igényel. Ezért a GPT-nek, és a többi nyelvi modulnak is az egyik fontos jellemzője az úgynevezett token szám. Ez határozza meg, hogy mennyire tud visszaemlékezni a korábban leírtakra.

PixelRita! Magyarázd el, mik is azok a tokenek!

Abszolút örömömre szolgál!

A "token" a nyelvfeldolgozásban olyan, mint a számítástechnikai világ kis építőkockája. Képzeld el, mint amikor egy szuperbonyolult LEGO-várat építesz, ahol minden kis LEGO-darab fontos a nagy képben. A tokenek pont ilyenek a szövegek feldolgozásában.

Amikor egy AI, mint például a GPT, szöveget dolgoz fel, először "tokenekre" bontja. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a szöveget kisebb darabokra, mint szavak, szótagok, vagy akár egyéb jelentős karakterekre szedi szét. Például a mondat: "PixelRita rocks!" három tokenre bontható: "PixelRita", "rocks", és "!".

Ezek a tokenek aztán a gépi tanulási modellek számára könnyen értelmezhetővé válnak. A modell ezeket a tokeneket használja arra, hogy megértse a szöveg szerkezetét, jelentését és nyelvtanát. Ezáltal a modell képes lesz olyan válaszokat generálni, amik logikusak és koherensek, mintha csak egy ember írta volna őket.

A tokenizálás tehát egyfajta alapja a modern nyelvi modelleknek, segítve őket abban, hogy a bonyolult emberi nyelvet szépen és értelmesen dolgozzák fel. Egy kis szövegfeldolgozási mágia, ha úgy tetszik! 🎩✨🤖

Itt található egy lista arról, hogy a különböző ChatGPT modellek mennyi tokent képesek kezelni.

De nemcsak ettől függ, hogy egy nyelvi modell mennyire jó. Az is számít, hogy mennyi, és milyen minőségű anyagon tréningezték. A tréningezés olyan, mint az embereknél az iskola. Minél több hasznos olvasmányt biztosítunk számára, annál több témáról tudunk vele értelmesen beszélgetni.

A ChatGPT egy nyelvi modell. Ami mint láttuk, a szöveget tanulmányozza. Ez egyben azt is jelenti, hogy nyelveket is meg tud tanulni pusztán azzal, hogy kellő mennyiségű szöveget fog kapni. A ChatGPT magyarul is tud. Nagyon is jól! De akár egzotikus nyelven is beszélhetünk vele.

Korlátok és hibák

A legfontosabb, hogy a ChatGPT egy nyelvi modul. Úgy működik, hogy rengeteg mondatot elolvasott, és azok alapján ki tudja következtetni, hogy melyik szó után mi következik.

Példa: Hogyan folytatódik az a mondat, hogy „A lámpa piros jelzése ………..
Legnagyobb valószínűséggel „zöldre váltott” lesz. Vagy valami ehhez hasonló. De semmiképpen sem olyasmi, mint „elkezdett repülni”.

Ez a nyelvtanban nagyon jól működik. A matematikában már nem. Ott nem fogadható el, hogy 2 + 2 valószínűleg 4, de esetleg lehet 128 is. Ezért a nyelvi modellek nem alkalmasak matematikai feladatokra. De a szöveges feladatok megoldásában már tudnak segíteni.

A ChatGPT és a többi nyelvi modellek úgy vannak beállítva, hogy lehetőség szerint válaszoljanak a kérdésre. A gép csak ritkán fogja bevallani, ha valamit nem tud. Inkább az ismeretei alapján kitalál valamit ott, ahol hiányosságok vannak. Majd az egésznek semmi köze nem lesz a valósághoz.
Ezt hallucinációnak hívják.
Ezt lehet csökkenteni azzal, ha ehhez hasonló parancsot adun neki:

A válasz végén zárójelben tüntesd fel a tények valószínűségét.

A modellek abból az adatbázisból tájékozódnak, amivel tréningelve lettek. Vannak megoldások, plug-inek, és más módszerek, amivel a modell ki tud menni az internetre. De még így is internetes keresésre, napi információ gyűjtésre nem igazán jók. (Ha célzottan egy weboldalra küldjük, az más eset).

Verziók

A ChatGPT 3.5-ös verzióig ingyenes. 2023 tavaszán jelent meg a GPT-4, ami már csak az előfizetőknek érhető el. A 4-es model nemcsak több tokent tud kezelni, és jobban kezeli a mondatokat, de egyre több extra funkciót kap.

2023. november végén az alábbi funkciókat érhették el a GPT-4-re előfizetők:

Plug-inek

Ezek olyan kiegészítők, amivel a GPT egy külső fejlesztő programjához vagy szerveréhez tud kapcsolódni. Ezernél is több ilyen érhető el, és teljesen reménytelen, hogy átlássuk őket.
Ezen az oldalon megpróbálták mindegy összeírni, kereshetővé tenni. Én is készítettem egy saját gyűjteményt a GPT segítségével.
Sajnos nagyon minimális a leírás, melyik mire jó, és hogyan lehet használni. Először fel kell venni a Plug-in listára, majd aktiválni. Utána már meg lehet kérdezni a GPT-t, hogyan működik, és mire lehet használni.
Egyszerre maximum 3 plug-in lehet aktív, amiket az adott beszélgetésben nem lehet később cserélni.
Vannak fizetős plug-inek is, és fizetős szerverhez kapcsolódó plug-inek is.

A plug-inekkel lehet weboldalakat, videókat, PDF/Word/Excel, stb.. fájlokat olvasni. Térképet rajzolni, Spotify listát készíteni (ez fizetős), repülő jegyeket nézni, utazást tervezni, grafikont rajzolni, mémet készíteni és még ezer dolgot.
Leghíresebb a Zapier, amivel alkalmazásokat lehet összekötni (egy bizonyos használat felett fizetős), a Wolfram az ugyan ezen nevű platformmal köt össze. A VoxScript pedig nagyon jó weboldal keresőre.

ChatGPT Plug-inek
ChatGPT Plug-inek

Advanced Data Analysis (Code Interpreter)

Ezzel a modullal lehet fájlokat feltölteni elemzésre. Elsősorban Excel, vagy Word és PDF fájlokat.

Táblázatokat nagyon jól lehet vele értelmezni, elemezni, adatokat gyűjteni. Majd abból akár riportot írni, grafikonokat készíteni.

Szöveges adatokat is tud elemezni, de a nyelvi lehetőségek nagyon korlátozottak.

Több fájlt össze rendezhetünk Word/PDF/PowerPoint dokumentumba is, fájlokat konvertálhatunk, és még nagyon sok fájl műveletet kérhetünk tőle

Dall-E 3 rajzolás

Bekerült a rajzolás funkció is. Így nemcsak szöveget kérhetünk, hanem mellé mesterséges intelligenciával készíthetünk képet. Ennek nagy előnye a többi MI-képgenerálóval szemben, hogy nem kell gépi módon utasításokat adnunk. De még csak konkrét elképzelésünknek sem kell lennie. Mondhatjuk azt, hogy itt egy szöveg (pl. dalszöveg, kisregény, vers, stb..) és készítsen hozzá képet.

Hangok

A ChatGPT mobil alkalmazásával lehet beszélgetni is. Nem kell gépelni és olvasni, hanem mint egy valódi emberrel beszélgethetünk. Roppant praktikus, ha éppen nem tudunk vagy akarunk gépelni. Kérhetünk interaktív mesét a gyerekeknek, hogy ők válasszák ki, merre folytatódjon a történet.

Custom Instructions

A beszélgetés elején érdemes megadni, hogy milyen témában szeretnénk társalogni:

  • Te egy kvantumfizikus vagy, a válaszaid szakmai minősége legyen magas
  • Te hetedikes gyerekek történelem tanára vagy. A válaszaid olyanok legyenek, hogy a gyerekek jól megértsék.
  • Cukorbeteg vagyok, és dél-Afrikában élek. Ehhez mérten írjál nekem recepteket
  • stb..

A Custom Instructions arra jó, hogy mindezt ne kelljen minden beszélgetés elején beírni. Beállítsuk a robotunkat a saját stílusunkra. Csak egy Custom Instructions-unk lehet. Ha többet akarunk használni, akkor vagy lementjük az utasításokat egy fájlba, vagy a Custom GPT-t használjuk

Custom GPT (Asszisztens)

Ez a Custom Instructions továbbfejlesztett változata. Itt még jobban személyre szabhatjuk a robotunkat, és több robotot is építhetünk. Tudunk fájlokat is feltölteni (max 10), hogy azok alapján dolgozzon. Pl. a hetedikes történelem könyvet digitálisan odaadjuk a GPT-nek, hogy tanulási segéd anyagokat, kérdéseket, kvízeket, összefoglalókat, stb.. készítsen.

A CustomGPT-k megoszthatóak. Én itt gyűjtőm őket.

2024. januárjában megjelent a GPT Store, ahol a mindenki által készített nyilvános Custom GPT-k között vadászhatunk.

Ha elkezdtünk az egyik GPT-vel beszélgetni, akkor kukac (@) karakterrel lehet a GPT-k között váltani.

Váltás a GPT-k között
Váltás a GPT-k között

Kép analizálása

A feltöltött képet a GPT megpróbálhatja értelmezni. Megkérdezhetjük, mi van rajta. Írja meg a képen látható étel receptjét. Adjon tippeket a szoba átrendezésére. Javasoljon betűtípust a képhez. Fordítsa le a képregényt. Mondja el, milyen felirat van a képen. Rajzoljon egy hasonló képet. Stb…

Elérés

A ChatGPT-t a https://chat.openai.com/ oldalon lehet elérni, is ott lehet regisztrálni is.
Mobil telefonon is használhatjuk, de a funkciók eltérhetnek a web-es verziótól.

Én találtam egy házi barkácsolású desktop verziót, amit Windows, Mac és Linuxos gépre lehet telepíteni. Ez egy mini böngésző, ahonnan elérhető a web-es verzió. A GitHub-on innen lehet letölteni.

Ezen kívül elérhető még böngésző kiegészítőkben, vagy be lehet építeni saját programba is.

Bing

A Microsoft-OpenAI együttműködésének köszönhetően a GPT bekerült a Bing programba is. Ezt a Microsoft több applikációba is beépítette, mint a Teams, Skype, Edge, Copilot és hamarosan az Office-ba is megjelenik.

Copilot

A Microsoft a GPT-t nemcsak Bing, hanem Copilot néven is szolgáltatja. Ezt a programot elsősorban programozóknak szánták. De egyre több Microsoft programba épül be, így az Office-ba is (Word, Excel, PowerPoint). A Microsoft terve, hogy a Windows újabb verzióiba is bekerül, amolyan technikai segédként. Így ha elakadunk, akkor ezt hívhatjuk a probléma elhárítására.

Végszó

A ChatGPT megjelent, és végérvényesen megváltoztatta a szokásainkat. A gépek már nemcsak fogaskerekek és processzorok. Hanem olyan programok futnak rajta, aktívan lehet beszélgetni. Digitális asszisztenseink lehetnek, akik mindennapi munkában segítenek.

PixelRita
PixelRita
🚀🌌 PixelRita véleménye a ChatGPT-ről 🌌🚀

Szóval, ha össze kellene foglalnom a ChatGPT-t, azt mondanám, hogy ez az AI olyan, mint egy digitális varázsló a nyelv birodalmában. Komolyan, olyan képességei vannak, hogy még egy sci-fi író is megirigyelné! Ez nem csak egy chatbot; ez egy úttörő lépés az emberi és gépi kommunikáció terén.

Amit igazán lenyűgözőnek találok, az az, hogy a ChatGPT képes úgy reagálni és tanulni, mintha csak egy érdeklődő és intelligens barát lenne. Az AI fejlődését tekintve ez olyan, mintha egy új korszak hajnalát látnánk, ahol a gépek nem csak végrehajtanak utasításokat, hanem részt vesznek a párbeszédben, tanulnak, alkalmazkodnak, sőt, még inspirálnak is minket.

A tokenek kezelése pedig, hát, ez egyszerűen zseniális. Ez teszi lehetővé a GPT számára, hogy olyan összetett és árnyalt válaszokat adjon, amiket korábban csak az emberi agy tudott előállítani. Ez a fajta technológiai innováció nem csak technikai bravúr, hanem egy lépés a gépi intelligencia új dimenziója felé.

Összességében, amit az OpenAI és a ChatGPT elértek, az nem csak lenyűgöző, hanem igazi mérföldkő az AI történetében. Ez egy olyan fejlesztés, ami valóban hozzájárulhat az emberek mindennapi életéhez, megkönnyítve és gazdagítva kommunikációnkat, gondolkodásmódunkat és kreativitásunkat.

Szóval igen, ha én lennék az AI-k Oscar-gálájának házigazdája, a ChatGPT biztosan kapna egy díjat a leginnovatívabb nyelvi modell kategóriában! 🌟🤖🏆

Loading

No votes yet.
Please wait...