Adobe Premiere Pro

Becsült olvasási idő 6 perc.

MI-alapú stúdió: Hogyan formálja újra a mesterséges intelligencia a videókészítést

Az Adobe Premiere Pro AI-funkciókat integrál a videószerkesztési folyamatokba, megkönnyítve a komplex feladatokat és felgyorsítva az editálást. Az új generatív AI eszközökkel tovább bővülnek a lehetőségek, így még rugalmasabbá válik a munkafolyamat.

Link

Az Adobe Premiere Pro hivatalos oldala

Áttekintés

Az Adobe Premiere Pro a legújabb AI technológiákat használja a videószerkesztés minden aspektusában. A felhasználók rövid szociális videóktól a nagy hosszúságú filmekig minden típusú projektet hatékonyabban hozhatnak létre. Az Adobe Sensei, az Adobe AI motorja támogatja ezeket a funkciókat.

Művészi érintés

Az AI támogatott funkciók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kevesebb időt töltsenek rutinfeladatokkal, mint a transzkripció, színbeállítások, hangkorrekciók, és több időt fordíthassanak a kreatív folyamatokra. Az AI segítségével a videók dinamikusabbak és vizuálisan vonzóbbak lesznek.

Funkciók

Objektum hozzáadása

2024-re már természetessé vált, hogy a mesterséges intelligenciát kérjük arra, hogy egy képre új objektumot rajzoljon (InPaint). Az Adobe Premiere Pro viszont videó szerkesztő program. Ezért az MI-generált részek is a videóhoz illeszkedő, azzal együtt mozgó elem lesz.

Ha azt szeretnénk, hogy pl. a szereplő kezében legyen egy banán, akkor azt ezentúl a mesterséges intelligencia rá tudja rajzolni minden egyes képkockára úgy, hogy a szereplővel együtt mozog.

Adobe Premiere Pro - Objektum hozzáadása
Adobe Premiere Pro – Objektum hozzáadása

Objektum eltávolítása

Ahogyan a mesterséges intelligencia új objektumot tud rajzolni ami a videóval együtt mozog, ugyan úgy el is tud tüntetni. Ha valami zavaró maradt a filmen, akkor azt egyszerűen ki lehet törölni.
Az eltávolítandó részeket pedig nem kell körberajzolni, a program intelligensen felismeri és kijelöli.

Adobe Premiere Pro - Objektum eltávolítása
Adobe Premiere Pro – Objektum eltávolítása

Objektum csere

A mesterséges intelligencia segítségével nemcsak új elemeket tehetünk a képre, vagy régieket távolíthatunk el. Hanem a már meglévőket is átalakíthatjuk.

Néhány kattintással megváltoztathatjuk a szereplő óráját, ruházatát, autóját, de akár azt is, hogy mi legyen a csomagjában.
Vagy magát a karaktert is!

Adobe Premiere Pro - Objektum csere
Adobe Premiere Pro – Objektum csere

Generatív kiterjesztés

Ha a videó hossza nem elegendő, a mesterséges intelligencia képes új képkockákat generálni. A program elemzi, és értelmezi a meglévő képkockákat, és ahhoz illeszkedő új képeket fog generálni. Így könnyebben tudjuk a klippeket egymáshoz illeszteni, szinkronizálni.

Adobe Premiere Pro - Generatív kiterjesztés
Adobe Premiere Pro – Generatív kiterjesztés

Generatív B-roll

Talán az egyik legidőigényesebb munka a megfelelő B-rollok megtalálása. Rengeteg perc, vagy akár óra mehet el arra, hogy a rövid felvételek között böngésszünk. És sokszor nem is lelünk olyat, ami valóban tetszik.

Mostantól egy egyszerű szöveges utasítással generálhatunk olyan videóklipeket, amelyek tökéletesen illeszkednek a történet hangulatába. Létrehozhatnak felvételeket, amelyek nehezen rögzíthetők vagy fantasztikus koncepciókat illusztrálnak.

Adobe Premiere Pro - Generatív B-roll
Adobe Premiere Pro – Generatív B-roll

Szövegalapú vágás

A szövegalapú vágás (Text-Based Editing) automatikus átiratot (Transcript) készít a videóról.
Ettől kezdve a videót úgy lehet szerkeszteni, mintha csak szöveg lenne. Finomíthatjuk, átrendezhetjük, kivághatjuk a kellemetlen szüneteket és töltelék szavakat.

Ez a funkció jelentősen egyszerűsíti és felgyorsítja a szerkesztési folyamatot, különösen a beszélgetős vagy interjú típusú videók esetén.

Adobe Premiere Pro - Szövegalapú vágás
Adobe Premiere Pro – Szövegalapú vágás

MI-alapú hang kategorizálás

A mesterséges intelligencia felismeri, hogy a hang anyag milyen típusú: zene, párbeszéd, hangeffekt, vagy háttérhang. Utána automatikusan kategorizálja őket.

Így sokkal könnyebben átlátjuk a hang anyagainkat, és sokkal gyorsabban tudunk dolgozni.

Adobe Premiere Pro - MI-alapú hang kategorizálás
Adobe Premiere Pro – MI-alapú hang kategorizálás

Beszédből szöveggé alakítás

A világ felgyorsult és globális lett. Fontos, hogy egy videó minél több embert érjen el. Ehhez pedig feliratozás szükséges. Csakhogy a szöveg elkészítése és időzítése rengeteg időt igényel.

Az Adobe Premiere Pro Speech to Text funkciója ezt automatikusan megcsinálja.
A program több, mint 18 nyelvet ért meg. E mellett felismeri, hogy melyik szereplő beszél a videóban. A létrehozott szöveg illeszkedik a videó ritmusához és beszédmintához.

Így a videó tartalma sokkal élvezhetőbb lesz, és a közönségi médiában is vonzóbb.

Adobe Premiere Pro - Beszédből szöveggé alakítás
Adobe Premiere Pro – Beszédből szöveggé alakítás

Feljavított beszéd

Az Enhance Speech funkcióval eltávolítható a háttérzaj és javítható a párbeszéd minősége, mintha egy profi stúdióban vették volna fel.

Adobe Premiere Pro - Feljavított beszéd
Adobe Premiere Pro – Feljavított beszéd

Jelenetszerkesztés észlelése

Amikor egy hosszabb videóból új szerkesztést kell készítenünk, az egyik első lépés az eredeti rövidebb klipek szétválasztása.
Viszont a jelenetátmenetek megtalálása és ezeknek a vágásoknak a manuális elhelyezése fárasztó lehet, de a Scene Edit Detection funkcióval az Adobe Premiere Pro automatikusan vágja a jeleneteket helyettünk.
Kattintsunk a jobb gombbal egy klipre az idővonalon, válasszuk a Scene Edit Detection (Jelenetszerkesztés-felismerés) lehetőséget, és válasszuk ki, hogy szeretnénk-e vágásokat hozzáadni, új al-klipekből álló tárolót létrehozni, vagy klipjelzőket elhelyezni az egyes vágási pontoknál.

Adobe Premiere Pro - Jelenetszerkesztés észlelése
Adobe Premiere Pro – Jelenetszerkesztés észlelése

Automatikus szín

A kreatív munkából rengeteg időt vesz el az, amikor a videók színkorrekcióit végezzük.

De ennek nem többé így lennie! Az Auto Color funkcióval minden eddiginél gyorsabban tudjuk az alap korrekciókat elvégezni, mint pl. az Expozíció , Kontraszt vagy a Fehér-egyensúly

Adobe Premiere Pro - Automatikus szín
Adobe Premiere Pro – Automatikus szín

Összekapcsolódás más MI videó generáló programokkal.

Az új mesterséges intelligencia funkciók egyik különlegessége, hogy nemcsak az Adobe Firefly videó-generáláló motort, hanem olyan külső fejlesztők programjait is használhatjuk, mint a Runway, Pika vagy az OpenAI Sora.

Morph Cut

  • Leírás: A Morph Cut segít a vizuális folytonosság fenntartásában, és sima átmeneteket biztosít a klippek között.
  • Előnyök: Javítja a videók vizuális minőségét, különösen interjúk és beszélgetős videók esetén.

Color Match

  • Leírás: A Color Match azonnal összehangolja a különböző videóklippek színeit, eltávolítva a különböző jelenetek közötti színbeli eltéréseket.
  • Előnyök: Egységes megjelenést biztosít a videóknak, figyelembe véve a bőrtónusokat és kifejezéseket.

Remix

  • Leírás: A Remix funkcióval összehangolhatja a zenét a videó ritmusával.
  • Előnyök: Megspórolja azokat az órákat, amelyeket a videó és az audio manuális szinkronizálásával töltenének.

Auto Ducking

  • Leírás: Az Auto Ducking automatikusan csökkenti a háttérzene hangerőt, amikor párbeszéd hallható, hogy a beszéd érthetőbb legyen.
  • Előnyök: Harmonikus hangzást biztosít anélkül, hogy manuálisan kellene állítgatni a hangerőt.

Auto Reframe

  • Leírás: Az Auto Reframe azonosítja a képkockák fókuszpontját, és megőrzi azt változó képarányok között.
  • Előnyök: Különösen hasznos, ha széles képarányú videót szeretne közösségi médiára szabott formátumban megosztani.

Kulcs jellemzők

Az Adobe Premiere Pro különlegessége az integrált AI eszközök széles skálája, amely lehetővé teszi az automatizált és gyors szerkesztési folyamatokat, megkülönböztetve ezzel a piacon elérhető egyéb szerkesztő szoftverektől.

Nyelvi támogatás

A program támogatja több mint 18 nyelvet, beleértve az angolt, de jelenleg a magyar nyelv nem szerepel a támogatott nyelvek között.

Összefoglalás

Az Adobe Premiere Pro AI eszközei jelentős mértékben egyszerűsítik és gyorsítják a videószerkesztési munkafolyamatokat, különösen a rutinfeladatok terén.

Ajánlás

Az Adobe Premiere Pro-t különösen azoknak ajánlom, akik hatékony és innovatív szerkesztő eszközöket keresnek filmek és videók készítéséhez.

Árak

Az Adobe Premiere Pro egy fizetős szolgáltatás, részletes árazási információkért látogasson el a hivatalos weboldalra. (Az árak tájékoztató jellegűek (ellenőrizve: 2024-04-17)).

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!