Régebbi bejegyzések

Becsült olvasási idő < 1 perc.

Ezen az oldalon találhatóak a régebbi bejegyzések.

Nyelvi modulok

 • Készülődés a nyárra a ChatGPT-vel és a Geminivel
  Becsült olvasási idő 18 perc. Az OpenAI ChatGPT és a Google Gemini rengeteg segítséget nyújt egy utazás előkészítésében. Segíthet a múzeumok keresésében, a belépőjegyek útvesztőjében, de még egy ajándék bor kiválasztásában is.
 • ChatGPT memória
  Becsült olvasási idő 7 perc. A ChatGPT új memória funkció megtanulja a felhasználói szokásainkat. Pl. milyen stílusban és milyen nyelven szoktunk üzleti leveleket írni, milyen ételeket szoktunk készíteni, stb… Később már nem kell a programnak külön megmondani, hogy építész szakszavakat használjon a levélbe, vagy ne használjon glutént az ételekbe. De a ChatGPT-t tudatosan is taníthatjuk, így még inkább személyreszabottabb és pontosabb válaszokat kapunk, még többet tud segíteni.
 • Teljes játékprogram magyarosítása a ChatGPT segítségével
  Becsült olvasási idő 6 perc. Egy játékprogramból kivettük a nyelvi fájlt, ami vegyesen tartalmazta a felhasználói felület angol szövegét, és a program utasításait. Odaadtuk a ChatGPT-nek, hogy készítsen belőle magyar verziót, de a program kódját ne változtassa meg közben.
 • PDF készítése egy mappányi fájlból a ChatGPT segítségével.
  Becsült olvasási idő 8 perc. Egy-egy munka esetén a mappában felgyűlnek a képek, dokumentumok, táblázatok. Megkérjük a ChatGPT-t, hogy mindezt rakja egybe. Csináljon egy kiskönyvet, amiben a szövegek, képek és táblázatok is benne vannak.
 • Excel táblázat egy kézzel írt jegyzetből
  Becsült olvasási idő 8 perc. Egy papírlapra gyorsan kézzel készült egy táblázat. Csak egy pillanat, és máris digitális formában találjuk, a ChatGPT pedig máris elkezdte elemezni.
 • Magyar nyelvű termékleíró oldal készítése az angol oldal alapján
  Becsült olvasási idő 11 perc. Az online boltokban a termékek leíró oldalainak elkészítése hosszadalmas munka. Mi lenne, ha megkérnénk a ChatGPT-t, hogy az eredeti angol weboldal adatai alapján írja meg a magyar leírásokat?
 • Mosási címke azonosítás
  Becsült olvasási idő 7 perc. Mit jelentenek a szimbólumok a ruhákon? Fényképezzük le, és kérdezzük meg a Mesterséges Intelligenciát! De vajon minden esetben jól válaszol?
 • A játék data fájlának átírása ChatGPT-vel
  Becsült olvasási idő 6 perc. A játék fájlok XML és JSON formában készülnek. Ezekben a játék beállításai könnyen olvasható formában vannak, amik akár a Jegyzettömb programmal is szerkeszthetőek. A ChatGPT ezen fájlokat könnyen tudja értelmezni. Elmagyarázza, mi micsoda. Segíthet szerkeszteni. De akár táblázatokat vagy komplett kézikönyvet is ír az adatokról.
 • PowerPoint készítése ChatGPT-vel.
  Becsült olvasási idő 8 perc. Egy prezentáció elkészítése összetett feladat, ahol sok mindenre kell odafigyelni. Mi lenne, ha a ChatGPT-t megkérnénk, hogy segítsen nekünk? Vagy akár az egész PowerPoint fájlt ő készítse el?
 • Melyik pendrive-ot vegyem meg?
  Becsült olvasási idő 7 perc. Egy online boltban, ahol több száz, több ezer termék található, hogyan találjuk meg a legjobbat? A ChatGPT segít benne!
 • Interaktív történet a ChatGPT-vel
  Becsült olvasási idő 9 perc. A ChatGPT-vel nemcsak beszélgetni lehet. Nemcsak különféle statikus írásokat kérhetünk. De még interaktív történetet is készíthetünk!
 • Hogyan beszéljünk a ChatGPT-vel?
  Becsült olvasási idő 5 perc. A ChatGPT-t úgy programozták, hogy az emberi beszélgetést szimulálja. Pontosan úgy tudunk vele társalogni, mint egy valódi emberrel. Mégis sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy nem azt a választ kapjuk, amit vártunk. Itt egy rövid útmutató, hogyan tudunk hatékonyan beszélgetni a ChatGPT-vel.
 • Gyorsan készíthetünk összefoglalókat a weboldalakról a ChatGPT segítségével
  Becsült olvasási idő 4 perc. Egy listában rengeteg weboldal linkje van. Szeretném, ha minden linkről lenne egy rövid leírás, mit is tartalmaz. Megkértem a ChatGPT-t, hogy nézze át a linkeket, és készítsen rövid ismeretetöt mindegyikről
 • Árajánlat adó ChatGPT bot
  Becsült olvasási idő 7 perc. Túl sokszor telefonálnak az ügyfele, hogy megtudják a termékek árait? Mi lenne, ha ezt a feladatot átadnánk egy robotnak? Néhány perc alatt készítünk egy ChatBot-ot, hogy mostantól ő adja az árakat a vásárlóknak.
 • Teljes könyv lefordítása
  Becsült olvasási idő 5 perc. A DeepL egy olyan mesterséges intelligencia, ami kifejezetten teljes könyvek fordítására fejlesztették. 29 nyelv könyveit lehet magyarra lefordítani vele.
 • Web-oldalról információ gyűjtése a ChatGPT-vel
  Becsült olvasási idő 6 perc. Ha van egy listánk tele weboldalak linkjeivel, akkor a ChatGPT a linkek alapján átnézi az oldalakat, majd rövid leírást készít róluk. Akár ráblázatos formába is kérhetjük.
 • Angol nyelvű PDF-ből magyar nyelvű Word dokumentum készítése
  Becsült olvasási idő 3 perc. A ChatGPT4 Advanced Data Analysis-át használva egy angol nyelvű PDF-et alakítunk át magyar Word dokumentummá. Mindeközben megmarad az eredeti struktúra és a táblázatok is!
 • A nagymamám háza..
  Becsült olvasási idő 5 perc. ChatGPT segítségével feltárjuk egy közép-magyarországi parasztház jellemzőit az 1950-es évekből, majd a Dall-E és a Midjourney alkotásaival megelevenítjük ezeket a régmúlt idők építményeit.
 • WordPress blog lementése és elemzése
  Becsült olvasási idő 7 perc. Ez a bejegyzés arról szól, miként sikerült a ChatGPT használatával a 12 évnyi wordpress blogomat word formátumra konvertálni. Mellette érdekes elemzéseket is kaptam!

Grafika MI

 • Látványos betűk a Photoshopban referenciakép alapján saját betűtípusunkkal
  Becsült olvasási idő 6 perc. Az Adobe Photoshop programba megjelent a referenciakép használata. Ennek köszönhetően most már sokkal jobban irányíthatjuk, hogy milyen dekoratív betűket készítsünk.
 • Referenciaképek a Photoshopban az MI képgeneráláshoz
  Becsült olvasási idő 6 perc. Az Adobe Photoshop újdonsága, hogy egy referencia képpel segíthetjük a mesterséges intelligenciát a kép generálásában. Próbáljuk ki, hogy egy szobában a bútorokat cseréljük ki. De ne véletlenszerűen generáltak legyenek az új bútorok, hanem amiket mi választunk egy katalógusból!
 • Kép és Stílus referencia az Adobe Firefly programban
  Becsült olvasási idő 11 perc. Az Adobe Firefly legújabb frissítse új dimenziókba repítjük a digitális képalkotást. A strukturális és stílusreferencia funkciókkal pontosan és könnyedén hozhatjuk létre álmaink képeit, pusztán egy kép és néhány utasítás segítségével. Többé nem kell bonyolult leírásokkal bajlódni. Csak megmutatjuk, mit szeretnénk, és a Firefly megalkotja.
 • MI által generált feliratok kifejezetten a Midjourney betűkkel. (verzió 3)
  Becsült olvasási idő 8 perc. Ebben a bejegyzésben a Midjourney 6-os verzióját vizsgáljuk meg, miként lehet vele látványos betűket és rövid feliratokat készíteni.
 • MI által generált feliratok a Photoshopban, Midjourney betűkkel. (verzió 2)
  Becsült olvasási idő 5 perc. Az előző bejegyzésben megnéztük azt, miként készíthetünk felíratott egy olyan betűből, amit a mesterséges intelligencia rajzolt. Ezáltal látványos és dekoratív betűket kapunk, amelyeket később felhasználhatunk. Most viszont egy olyan módszert nézünk meg, amellyel nemcsak 1-1 betűt, hanem egy teljes képet tudunk olvasható felírattal ellátni. Pl. egy reklám képet, egy plakátot, stb…
 • MI által generált feliratok a Photoshopban, Midjourney betűkkel. (verzió 1)
  Becsült olvasási idő 6 perc. A szöveg-alapú képgeneráló programok rengeteg fejlődésen vannak túl. De valódi és olvasható szöveg készítése továbbra is kihívás. Ezzel a módszerrel viszont tudunk látványos rövid szövegeket rajzolni.
 • Szöveg-alapú vektor készítés az Adobe Illustrator programban
  Becsült olvasási idő 7 perc. Számtalan mesterséges intelligenciával találkozhatunk, amelyik pixeles képeket készít. Most viszont már az Adobe Illustrator programmal is rajzolhatunk az MI segítségével. És mindjárt vektorosan!
 • Régi térképek újrarajzolás – Stable Diffusion + ControlNet
  Becsült olvasási idő 5 perc. Régi térképek, kézzel rajzolt térképek vagy AutoCAD-ben készült térképek. Mindegyik egy stilizált változata a valóságnak. De mi lenne, ha a mesterséges intelligenciával ezekből a rajzokat valósághű képekké alakítanánk? A régi térképek újraszámolása még várat magára. De bizonyára a közeljövőben a térképészetben is megjelenik a mesterséges intelligencia. Mi egyenlőre maradunk az újrarajzoláshoz. Ehhez most is a … Olvass tovább
 • Kreatív dekorációk a szabásminta alapján MI segítségével
  Becsült olvasási idő 6 perc. Gondolkodtál már azon, hogy a mesterséges intelligencia hogyan dobhatja fel a szabásmintáidat? Nos, én igen, és megosztom veled, hogyan! Képzeld el, hogy a képeid nem csak képek, hanem valós formákba illeszkedő műalkotások. Pontosan ezt hozzuk létre egy cipő szabásmintával, és a mesterséges intelligenciával.
 • Windows iconok rajzolása
  Becsült olvasási idő 4 perc. A mesterséges intelligenciát nemcsak arra lehet használni, hogy nagyszabású képeket készítsünk. A mindennapok egyhangú képeit is feldobhatjuk vele, még az olyanokat is, mint az operációs rendszer ikon készletei. Készítsünk újakat az MI-vel!
 • Alaprajzból 3D kép (Stable Diffusion az építészetben)
  Becsült olvasási idő 4 perc. Gyorsan készítettünk egy vázlatot a jövőbeli ház alaprajzáról. Míg a mérnökök a tényleges technikai rajzon dolgoznak, a mesterséges intelligencia készít néhány látványos alaprajzot.
 • Ceruzarajzból élethű képek (Stable Diffusion az építészetben)
  Becsült olvasási idő 4 perc. Itt egy vázlat. Mihamarabb szükség lenne egy élethű látványos képre, hogyan is néz majd ki az épület. A mesterséges intelligenciával ez csak pár perc.
 • Történelmi képekből valósághű fotók
  Becsült olvasási idő 9 perc. Mesterséges intelligencia által életre keltett múlt: a modern technológia segítségével történelmi műalkotások kaphatnak új életet. Megismerjük, hogyan lehet fotórealisztikus képeket generálni régi festményekből, szobrokból és egyebekből, kiemelve a Midjourney és a Stable Diffusion technológiákat. Megtudhatjuk, hogyan adhatunk új kontextust Szent Piroskának vagy Szulejmán szultánnak, miközben praktikus tippeket kapunk a forrásképek kiválasztásához, a promptok írásához és a szükséges művészettörténeti ismeretekhez. Az írás arra buzdít, hogy legyünk bátrak és kreatívak a történelem digitális újraalkotásában.
 • A Photoshop Generative Fill varázslata: Térképek digitális restaurálása
  Becsült olvasási idő 5 perc. Térkép részek összeillesztésekkor maradnak üres helyek. Kipróbáltam, hogy mi lenne, ha a lukakba a Photoshop MI rajzolna térképet. Az eredmény megdöbbentő! Nemcsak a házakat rajzolta meg szépen, de még a lekerekített sarkokat is felismerte!
 • A nagymamám háza..
  Becsült olvasási idő 5 perc. ChatGPT segítségével feltárjuk egy közép-magyarországi parasztház jellemzőit az 1950-es évekből, majd a Dall-E és a Midjourney alkotásaival megelevenítjük ezeket a régmúlt idők építményeit.

Építészet

 • Referenciaképek a Photoshopban az MI képgeneráláshoz
  Becsült olvasási idő 6 perc. Az Adobe Photoshop újdonsága, hogy egy referencia képpel segíthetjük a mesterséges intelligenciát a kép generálásában. Próbáljuk ki, hogy egy szobában a bútorokat cseréljük ki. De ne véletlenszerűen generáltak legyenek az új bútorok, hanem amiket mi választunk egy katalógusból!
 • Kép és Stílus referencia az Adobe Firefly programban
  Becsült olvasási idő 11 perc. Az Adobe Firefly legújabb frissítse új dimenziókba repítjük a digitális képalkotást. A strukturális és stílusreferencia funkciókkal pontosan és könnyedén hozhatjuk létre álmaink képeit, pusztán egy kép és néhány utasítás segítségével. Többé nem kell bonyolult leírásokkal bajlódni. Csak megmutatjuk, mit szeretnénk, és a Firefly megalkotja.
 • Fotóból alternatív változatok (Stable Diffusion az építészetben)
  Becsült olvasási idő 6 perc. A mesterséges intelligencia segítségével egy ceruzarajzból vagy egy alaprajból tudunk valósághű képet készíteni. Mintha az épület készen lenne. Ezúttal viszont egy már meglévő fényképet alakítunk át úgy, hogy teljesen új házat lássunk.
 • Alaprajzból 3D kép (Stable Diffusion az építészetben)
  Becsült olvasási idő 4 perc. Gyorsan készítettünk egy vázlatot a jövőbeli ház alaprajzáról. Míg a mérnökök a tényleges technikai rajzon dolgoznak, a mesterséges intelligencia készít néhány látványos alaprajzot.
 • Ceruzarajzból élethű képek (Stable Diffusion az építészetben)
  Becsült olvasási idő 4 perc. Itt egy vázlat. Mihamarabb szükség lenne egy élethű látványos képre, hogyan is néz majd ki az épület. A mesterséges intelligenciával ez csak pár perc.
 • A nagymamám háza..
  Becsült olvasási idő 5 perc. ChatGPT segítségével feltárjuk egy közép-magyarországi parasztház jellemzőit az 1950-es évekből, majd a Dall-E és a Midjourney alkotásaival megelevenítjük ezeket a régmúlt idők építményeit.

Általános érdekességek a mestersége intelligenciával kapcsolatban

 • Helló! Ez itt a ChaosBot!
  Becsült olvasási idő 5 perc. Ebben a blogban Pi Tóth István saját utazását követhetjük nyomon a mesterséges intelligencia (MI) világában. Itt szó esik a ChatGPT és más jelentős MI technológiák, mint a Google Bard, a Claude, Midjourney, Stable Diffusion és más MI fejlesztések bemutatásáról. A cél, hogy közérthető és közvetlen stílusban adjunk betekintést a MI trendjeibe és alkalmazásaiba. Ebben a részben nem foglalkozunk a MI jogi és etikai kérdéseivel, hanem inkább a technológiai aspektusokra összpontosítunk. Továbbá, bemutatásra kerül PixelRita, a blog MI társszerkesztője, aki izgalmas és informatív tartalmakkal gazdagítja az oldalt.

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!