ChatGPT memória

Becsült olvasási idő 7 perc.

Bevezető

Az első dolog, amit a ChatGPT használóknak szoktak javasolni, hogy minél jobban határozzuk meg a feladatot és a környezetet, annál jobb eredményt fogunk kapni. Ez nemcsak a ChatGPT-re, hanem az összes nyelvi modellre (de még a grafikai, videós és többi mesterséges intelligencia programra) is igaz.

Ha csak annyit írunk, hogy készítsen egy ismertetőt az XZ termékről, akkor nagyon általános és unalmas (mondjuk ki: béna) leírást fogunk kapni.
De amint konkretizáljuk a program feladatkörét (te egy professzionális marketing szövegíró vagy), a célcsoportot, leírjuk a termék mely tulajdonságait emelje ki (és melyekről hallgasson), milyen stílusban legyen, stb… akkor egy nagyon is profi leírást fogunk kapni.

Ha csak annyit kérünk, hogy írjon egy receptet, akkor kapunk valamilyen receptet.
De ha megmondjuk, hogy mit szeretnénk, mi van a hűtőben, mit hanyagoljon (vagy azért mert allergiánk van, vagy mert most éppen nem akarunk hagymát enni), és minél jobban konkretizáljuk az elképzelésünket, akkor annál jobb ételünk lesz a végén.

Ha szeretnénk elmagyarázni a gyereknek a kvantumfizikát, a ChatGPT ebben nagyon tud segíteni.
De ha azt szeretnénk, hogy a gyerek (és mi is) értsük, akkor mondjuk meg a programnak, hogy tízéves gyerek szintjén magyarázza. Esetleg tegyen bele cicás példákat, ha a gyerek a macskákért rajong. És még nagyon sok mindent kérhetünk, amitől a magyarázat érdekesebb lehet.

Tehát adjunk személyiséget a ChatGPT-nek. Határozzuk meg, hogy mi ő, és mi a feladatköre, és kinek írja a válaszokat.

Tanítsuk meg rá a programot!

Amikor már belejöttünk a személyiség használatába, hamarosan felvetődik a kérdés: Ezeket az utasításokat mindig be kell írni újra és újra? Nem lehetne valahogy a ChatGPT-t megtanítani arra, hogy miket szeretnénk?

Szerencsére erre több lehetőségünk is van!

Custom Instructions

Legkorábban a Custom Instructions jelent a ChatGPT-ben, amit a Beállításokban a Customize ChatGPT menüben érünk el. Itt két ablakot láthatunk.

Egyikben saját magunkat ismertethetjük.
Ide olyan információkat érdemes írni, hogy milyen munkát végzünk amihez a ChatGPT segítségét általában fogjuk kérni: építész, tanár a 6. osztályban, diabetikus cukrász, vadakat terelő juhász, stb…
1500 karakterünk van, hogy magunkról minden fontosat leírjunk. Ez nem túl sok! Jól válasszuk meg, hogy mely információk segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban.

A másik ablakban azokat az utasításokat adhatjuk, hogy miként válaszoljon a ChatGPT.
Itt azt érdemes megadni, hogy milyen stílusban kérjük a ChatGPT válaszait, mik legyenek az állandó dolgok. Pl. milyen megszólítás legyen az üzleti levelezésben.
Erre is 1500 karakterünk van, ami sokkal kevesebb, mint gondolnánk.

CustomGPT

Sokkal összetettebb személyiséget, komplett MI asszisztenst készíthetünk a CustomGPT-vel.
Ide sokkal hosszabb és részletesebb utasításokat adhatunk, dokumentumokat tölthetünk fel. Készíthetünk hírlevél író robotot, árajánlat adó robotot, rajzoló robotot, logó készítő robotot, a nyomtató elakadásában segítő robotot, és még nagyon-nagyon sok mindent.

A CustomGPT-k száma több ezer, több tízezer lehet. A ChatGPT-n belül itt érhető el.

Mi pedig ide gyűjtjük a hasznos vagy érdekes CustomGPT-ket.

Memória

A legújabb újdonság pedig a Memória.

Ha a beállításokban bekapcsoljuk a Memóriát, akkor a program figyeli a beszélgetést. És ha valamit fontosnak tart, akkor azt felírja a memóriába. A későbbi válaszokat már ennek ismeretében fogja írni. És nemcsak a mostani beszélgetés folyamban, hanem minden jövőbeliben is.

Mi magunk is kérhetjük, hogy valamit eltegyen a memóriába. De éppúgy kérhetjük a törlését is.
A Beállításokban pedig megnézhetjük az eddig összegyűjtött memória darabokat, és törölhetjük őket.

A memóriák jelenleg (2024. június) csak a sima beszélgetésen érhetőek el. A CustomGPT-ben nem működik (valószínűleg biztonsági okokból).

Példa

Az alábbi beszélgetésben azt kértem a ChatGPT-től, hogy jegyezze meg, én minden utazás alkalmával veszek sajtot, mert nagyon szeretem.
Miután ezt leírtam, kaptam egy szöveges visszajelzést, hogy felkerült a memóriába. Ezt a válasz elején egy kis szimbólummal is jelezte: Memory updated

Fontos, hogy odafigyeljünk erre a jelzésre. Mert előfordul, hogy a ChatGPT azt mondja, hogy felvette a memóriába, miközben ezt valahogy elfelejtette

Új adat felvétele a memóriába
Új adat felvétele a memóriába

Ha ráállunk az egérrel a jelzésre, akkor a program kiírja, hogy mit tanult meg.
Itt a Manage memories-re kattintva tudjuk megnézni, hogy mit tárol rólunk a program. Ugyan itt tudunk memória részeket törölni is.

Itt mutatja a program, hogy mit vett fel a memóriába.
Itt mutatja a program, hogy mit vett fel a memóriába.

Oké! Akkor most próbáljuk ki!

Azt kértem, hogy írjon tippeket, mit érdemes Bécsben vásárolni. A sajt nem szokott az útikönyvek első helyén szerepelni. Rólam most viszont már tudja, hogy a sajt kiemelt prioritást élvez. Így mindjárt két sajtboltot is javasolt nekem.
Utána az édességboltok következnek. Már korábban megadtam a ChatGPT-nek, hogy a gyerekek imádják a csokit.

A ChatGPT a keresést a memóriában tárolt adatok alapján végezte.

Ott vannak a sajt boltok.
Meg csoki boltok is. Valószínűleg azért, mert korábban beleírtam, hogy a fiúk szeretik a csokikat.

Tippek a memória használatára

Warning!
Figyelmeztetés! 

A Memória tárhelye véges. 2024. júniusában olyan 2 oldalnyi szöveget (talán 1000 szót) lehet neki adni. Utána megtelik.

A memóriában tárolt adatok rengeteget segíthetnek a munkában is a mindennapokban. A ChatGPT minél jobban ismer, annál jobb válaszokat fogunk kapni tőle.

Mi magunk tudatosan is építhetjük a memóriát egyszerűen annyival, elkezdjük felsorolni, hogy miket tartunk fontosnak, megjegyzendőnek.

Itt szeretnénk néhány ötletet adni, ami hasznos lehet, vagy csak érdekesebbé teszi a beszélgetést.

A munkában hogyan segíthet a memória?

Természetesen a munka hatékonyságát nagyban tudjuk növelni, ha a ChatGPT-t megtanítjuk arra, hogy mit is csinálunk, mit várunk tőle. Ilyen utasításokat adhatunk neki:

 • Te egy építészeti irodában dolgozol, használd az építészeti szakszavakat.
 • Hosszúsági mértékegység használatakor cm-ben számolj.
 • Ha a főnöknek írsz levelet, mindig „Mr. Géniusz” legyen a megszólítás.
 • Amikor színekről van szól, mindig írd le az RGB és a Pantone kódját
 • Amikor információt kérek, írd a végére, hogy mennyire tartod hitelesnek a leírtakat.
 • A számok írásánál mindig tizedesvesszőt használj tizedespont helyett.
 • A táblázatokat mindig lementhető Excel formátumba is add meg.
 • Amikor kódot kérek, akkor azt mindig Python nyelven írjad.
 • A cég anyavállalata az USA-ban található. Ha oda írunk levelet, akkor US-English-t használjál.
 • Amikor Midjourney promptot kérek, akkor írd elé azt, hogy /image prompt:

A konyhában hogyan segíthet a memória?

A sütéshez és főzéshez roppant nagy segítség lehet egy jól beállított memória. Megadhatjuk, hogy mik a kedvenc ételeink, mik a kedvenc összetevőink.
E mellett jelezhetjük, hogy allergiánk van valamire, vagy a normálisnál kevesebb sót használjunk, diétázunk, és még sok mindent mást is.

 • Magyarországon vagyok. Ha a kért receptben olyan összetevő van, ami Magyarországon nem jellemző, akkor zárójelben írj olyat, amivel helyettesíteni lehet.

A technikai problémák megoldásában hogyan segíthet a memória?

A ChatGPT nagyon sokat tud segíteni, ha technikai problémánk adódna. Éppen ezért érdemes a memóriába megadni, hogy milyen eszközeink, készülékeink vannak (telefon, PC, printer, mosógép, stb…), milyen operációs rendszerrel, milyen verzióval rendelkeznek. Illetve programokat használunk a munkához.

A ChatGPT a memóriából kiolvasta a konkrét nyomtató típusát. Így sokkal pontosabban tud segítséget adni.
A ChatGPT a memóriából kiolvasta a konkrét nyomtató típusát. Így sokkal pontosabban tud segítséget adni.

A családban és a tanulásban hogyan segíthet a memória?

Töltsük fel a memóriát a család adataival! Adjuk meg, hogy ki hány éves, hányadik osztályba jár, mik a kedvenc ételei, játékai, filmjei, karakterei, és még sok más.

Ha mesét szeretnénk, vagy csak azt, hogy a ChatGPT beszéljen a kvantumfizikáról, téridőről meg fekete lukakról, akkor nemcsak úgy fog magyarázni, hogy a gyerek megértse, hanem hogy tetsszen is neki.

Adjuk meg a memóriába, hogy melyik adat melyik gyerekhez tartozik. Majd pedig amikor feladatot kérünk a ChatGPT-től, akkor írjuk le, hogy melyik gyerek van mellettünk. A további beszélgetés már az ő nyelvén fog folytatódni.

Kérjünk mesét a ChatGPT-től. Mivel a program már tudja, hogy mit szeretnek a gyerekek, sokkal testhezállóbb történetet kaphatnak.

A nőknek hogyan segíthet a memória?

A ChatGPT rengeteget tud segíteni a női kozmetikumok és makup területén. A jobb eredmények érdekébe tanítsuk meg a programot arra, hogy milyen a haj és bőrtípusunk, milyen kozmetikumokat, melyik márkát szeretjük. Hol szeretnénk a makeup-ot használni? Irodában, konferencián, buliban?

A kikapcsolódásban hogyan segíthet a memória?

A ChatGPT megtaníthatjuk azokra a dolgokra és stílusra, amiket szeretünk, amik az érdeklődési körünk. Így a beszélgetések sokkal közvetlenebbek lehetnek, hangulatosabbak. Nem fogjuk úgy érezni, mintha egy személytelen robottal társalognánk.

Ehhez érdemes beírni a memóriába, hogy mely szituációkban várjuk el az üzleti hangnemet, mikor a családiasat, és mikor a személyeset.

Én felsoroltam a kedvenc könyveimet, és filmjeimet. Majd megkértem a ChatGPT-t, hogy a válaszai végére írjon egy olyan idézetet valamelyik könyvből vagy filmből, ami illeszkedik a beszélgetéshez.

Azzal, hogy megadjuk a kedvenc filmeinket és könyveinket, kérhetjük a programot, hogy hozzá hasonlókat javasoljon.

PixelRita

Loading

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

“ChatGPT memória” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!