Alaprajzból 3D kép (Stable Diffusion az építészetben)

Becsült olvasási idő 4 perc.

PixelRita! Építünk egy házat. A megrendelővel gyorsan felvázoltunk egy alaprajzot. Szeretném, ha ez nem így maradna, hanem egy látványos 3D felülnézeti képünk lenne. Szerinted mit csináljunk?

Rita már nagyon lelkes! Lássuk akkor a mai feladatot!

Itt is van a ház alaprajza. A fekete-fehér erős kontrasztos kép lesz az alap, ami alapján a mesterséges intelligencia rajzolni fog.

Kézi alaprajz vázlat
Kézi alaprajz vázlat

Elindítottuk a Stable Diffusion programot, amihez a ControlNet már telepítve van (a programokról és használatukról a bővebb leírás a linkekben)

  • Stable Diffusion checkpoint: Egy valósághű modell. Szerencsére ebből sok van. Én a RealisticVision modellt választottam, de a dvArch és a Home Rooms Decoration modellt is sokat használom. (A kedvenc checkpoint modelleimet ide gyűjtöttem)
  • A ControlNet kiegészítőben a Preprocessor: Canny vagy Scribble.
  • A ControlNet kiegészítőben a Model: Canny.
  • Az utasítások (prompt): residential home, realistic model, layout on how to plan the layout of your apartment, bedroom, kitchen, bathroom, living room, furniture, garden outside, realistic, detailed rendering, architect colors, top view, textured shading
  • Negative prompt: text, cropped, out of frame, worst quality, low quality, jpeg artifacts, ugly, morbid, mutation, deformed, blurry

Ez esetben kissé nehezebb dolgunk van, mint amikor egy ház külső nézetét kérjük. A mesterséges intelligencia csak olyasmit tud rajzolni, amire tréningezték. Házakból kellően sokat látott ahhoz, hogy jó képeket tudjon generálni. De alaprajzból már jóval kevesebbet tanítottak. Vannak speciális modellek építészek számára, és sok LoRA-t is találunk (a kedvenc LORA modelleimet itt találod). De mindenképpen több kísérlet szükséges, míg megtaláljuk a nekünk megfelelő beállításokat.
Ha tudunk, készítsünk saját modellt és LORA-t is!

Ezen kívül a jelenlegi (2023.) MI szöveg-alapú képgeneráló programok általános rajzoló programok. Nem igazán lehet neki megmondani, melyik szoba a konyha, melyik a mellékhelyiség, melyik a hálószoba, stb… Ezeket próbáljuk meg minél részletesebben beleírni az utasításokba.

Használhatjuk még a Stable Diffusion inpaint funkcióját is, ahol csak a változtatni kívánt részt jelöljük ki, és oda generálunk új képi elemeket.

Készüljünk fel, hogy esetleg több képet is kell majd készíteni, és a Photoshop programban bűvészkedjük össze. Ott a Generative Fill opcióval kérhetjük a mesterséges intelligenciát, hogy új elemeket generáljon a képbe, vagy régieket cseréljünk le.

PixelRita! Mit gondolsz a mai projektünkről?

Loading

No votes yet.
Please wait...

“Alaprajzból 3D kép (Stable Diffusion az építészetben)” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!