Régi térképek újrarajzolás – Stable Diffusion + ControlNet

Becsült olvasási idő 5 perc

Régi térképek, kézzel rajzolt térképek vagy AutoCAD-ben készült térképek. Mindegyik egy stilizált változata a valóságnak. De mi lenne, ha a mesterséges intelligenciával ezekből a rajzokat valósághű képekké alakítanánk?

A régi térképek újraszámolása még várat magára. De bizonyára a közeljövőben a térképészetben is megjelenik a mesterséges intelligencia.
Mi egyenlőre maradunk az újrarajzoláshoz. Ehhez most is a Stable Diffusion szöveg-alapú MI-rajzoló programot használjuk. Az eredeti vonalat megtartásához pedig a ControlNet kiegészítőt.

Ez a 20. század eleji Isztambul térkép lesz a kiindulási képünk. Forrás: Jacques Pervititch - 1934
Ez a 20. század eleji Isztambul térkép lesz a kiindulási képünk. Forrás: Jacques Pervititch – 1934

A text2img fülön kapcsoljuk be a ControlNet kiegészítőt. Majd Preprocessor-nak válasszuk a Lineart-ot.
A Model lehet Canny vagy Lineart.

Utasításoknak (prompt) én a „top view of a city”-t választottam. Még jól működik az „aerial city view” vagy a „Drone Photography” is. Használhatjuk a „satellite view” parancsot is amennyiben nagyobb városrészt szeretnénk készíteni.
Negatív prompt pedig „text, cropped, out of frame, worst quality, low quality, jpeg artifacts, ugly, morbid, mutation, deformed, blurry”

A képgeneráláshoz használt modell kiválasztása már nehezebb. Sajnos kevés olyan modell van, ahol a házak és utcák felülről látszódnak. Én a Realistic Vision-t választottam, ami egészen jól rajzol élethű házakat és parkokat is. További ajánlott modellek itt találhatóak.

A forrásképet a ControlNet kisablakba illesztjük be. Ne feledjük a generált kép arányait az eredeti képhez igazítani!
És már kezdődhet is a képgenerálás!

Az én képem esetében a program megpróbálta az összes feliratot, szöveget, utcanevet és házszámot is értelmezni. Ez kicsit összezavarta. Tehát érdemes a képről előtte eltávolítani a felesleges elemeket.

Egy másik példában egy olyan kézzel rajzolt várostérképet használtam, amelyik mentes a feliratoktól (a képet a Pinteresten találtam forrás nélkül)

Egy kézzel rajzolt fantázia térkép lesz a kiindulási képünk.
Egy kézzel rajzolt fantázia térkép lesz a kiindulási képünk.

A beállítások hasonlóak az előzőhöz. De itt kísérletképpen egy térképészeti modellt használtam.

Ha nem ragaszkodunk a valósághű képekhez, akkor találunk néhány térkép modelleket is. Mellé használhatunk LoRA modelleket is. Ebből is találunk olyanokat, amelyek a térkép rajzolásban segítenek.

A kézzel rajzolt kép MI átalakítás után
A kézzel rajzolt kép MI átalakítás után

Következő projektben egy madártávlati Róma rajzot használtam.

16. századi rajz Róma városáról. Forrás: Speculum Romanae Magnificentiae
16. századi rajz Róma városáról. Forrás: Speculum Romanae Magnificentiae

A beállítások hasonlóak, de különböző modellekkel és LoRA-kkal kísérleteztem. Az egyik eredményt megmutatom. Itt is megfigyelhetjük, hogy a program megpróbálta az írott szöveget is a kép részeként értelmezni. Így pl. a tóra hajókat rajzolt.

Az újrarajzolt kép Rómáról
Az újrarajzolt kép Rómáról

A Stable Diffusion programnak nagyon sok finomhangoló beállítása van. Mellette a számtalan modell, Lora és szinte végtelen számú utasítás (prompt) is használható. Éppen ezért nagyon sokféle eredményt kaphatunk. Érdemes kísérletezni vele!

PixelRita, mit gondolsz a régi térképek újra rajzolásáról?

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!