A játék data fájlának átírása ChatGPT-vel

Becsült olvasási idő 6 perc

A mentett fájl

A számítógépes játékok őskorszakában egy legnagyobb probléma a gépet memóriája és tároló kapacitása volt. Akkoriban mindent úgy készítettek, hogy a fájlok a lehető legkisebbek legyenek. A fájlok kódolva és tömörítve voltak.
De mióta a memóriák és a merevlemezek nagyobbak, mint amit az átlag felhasználó meg tudna tölteni, a fájlok is nagyon sokat változtak.

A nehezen átlátható és bonyolultan kódolt adatbázisok helyett a könnyebb használat érdekében XML vagy JSON formátumot használják. Ebben a játék adatai olvasható és jól strukturált formában szerepelnek. Ebbe írják le azt, hogy a játékosnak mennyi pénze van, mennyi ereje, milyen tulajdonságokat szedett össze; vagy milyen gyorsan megy az autó, mit lehet bányászni, mennyit sebez az ellenfél, milyen színű a karakter ruhája, stb… Azaz minden fontos tulajdonságot itt találunk meg.
A következő például azt jelenti, hogy a játékosnak 500 aranya van:

<Gold>500</Gold>

Ez ebben a formában található a játék mentet fájljában. Amit akár egy sima Jegyzettömb alkalmazással meg tudunk nyitni, és szerkeszthetjük. Így tehetjük a játékot könnyebbé vagy nehezebbé vagy esetleg teljesen át is alakíthatjuk. Például új pályákat hozhatunk létre, ahogyan ezt egy lelkes csoporttal együtt tettem a klasszikus Prince of Persia játékkal (akkor még nem használták az XML/JSON formákat, így a kódot is meg kellett fejteni).

A Mesterséges Intelligencia korában

Az olyan nyelvi modellek, mint a ChatGPT ezt az XML vagy JSON formátumot nagyon könnyen megérti, és átlátja! Nem nekünk kell az esetenként akár több tíz oldalas fájlban a játék változóit keresni.

Nézzünk egy példát!

Az alábbi képen egy űrbázis-építő játék mentett fájlja látszik.

Egy játékprogram (MewnBase) mentett fájlja JSON formátumban
Egy játékprogram (MewnBase) mentett fájlja JSON formátumban

Szeretnénk, ha az űrhajósnak több oxigénje lenne. És ha már ott járunk, akkor adunk neki egy kis energiát is.
Ezek az értékek a játékban így néznek ki:

Az oxigén és az energiaszint a változtatás előtt
Az oxigén és az energiaszint a változtatás előtt

A játék mentet fájlját feltöltöttük a ChatGPT előfizetéses verziójának, hogy elemezze ki, és találja meg a keresett adatokat.

A ChatGPT értelmezte a JSON fájlt, és megtalálta a keresett adatot
A ChatGPT értelmezte a JSON fájlt, és megtalálta a keresett adatot

Vegyük észre, hogy végig oxigénként beszéltük az űrhajós levegő tartalékáról. Holott ez a szó egyáltalán nem szerepel a mentett fájlban. Ott Air (levegő) néven hivatkoznak rá. A ChatGPT mégis megtalálta, míg én biztosan több időt töltöttem volna azzal, hogy erre rájöjjek.

Ha már úgyis itt járunk, akkor kérjük meg a ChatGPT-t, hogy módosítsa az adatokat, és az eredeti formában mentse el a fájlt.

A ChatGPT átírta az értékeket, majd az eredeti struktúrát megtartva elkészítette az új mentési fájlt
A ChatGPT átírta az értékeket, majd az eredeti struktúrát megtartva elkészítette az új mentési fájlt

Megkaptuk az új fájlt. Megnyitva láthatjuk, hogy a ChatGPT tényleg elvégezte a módosításokat. Az Air és a Suite Power értékek megváltoztak.

Az eredeti és az átírt fájl összehasonlítása
Az eredeti és az átírt fájl összehasonlítása

Nincs más dolgunk, minthogy betöltsük ezt a fájlt a játékban, és kipróbáljuk.

Az oxigén és az energiaszint a változtatás után
Az oxigén és az energiaszint a változtatás után

Sikerült! Az űrhajósunknak több oxigénje és energiája lett!

⚠️Figyelmeztetés⚠️

Minden játéknak mások az adatbázisai és a mentett fájljai. Nem biztos, hogy a ChatGPT minden esetben jól értelmezi, illetve jól írja át az adatokat!

Inkább az adatok keresésében tud segíteni, illetve tippeket adhat az átírásra, segíthet a jobb megértésben.

Készítsünk táblázatot!

Természetesen nemcsak a játék módosítására használhatjuk a mesterséges intelligenciát. A ChatGPT egyik erőssége, hogy adatokat gyűjtsön, formázzon, majd átírjon.

A következő példában egy 15-oldalnyi XML fájl tartalmazza a bányászati adatokat. Ebben a játékban ez egy fontos információ, ami segíti a játékosat a tervezésben. Így ezekből az adatokból érdemes egy olyan táblázatot készíteni, amit ki lehet tenni a falra, hogy játék közben tanulmányozni lehessen.

Az ilyen feladatra nagyon jól használható a ChatGPT előfizetéses verziója. Odaadtuk az XML fájlt, hogy készítsen belőle egy jól átlátható táblázatot.

Egy másik játék (Stationeers) bányászati tulajdonságok táblázatba rendezve
Egy másik játék (Stationeers) bányászati tulajdonságok táblázatba rendezve

Most, hogy a zűrzavaros fájlból egy jól átlátható táblázatot készítettünk, nagyon sok lehetőség nyílt meg. Például az adatokat átvihetjük az Excel programba, hogy egy kinyomtatható színes táblázatunk legyen.

A játékban lévő adatok Excel táblázatban
A játékban lévő adatok Excel táblázatban

A kapott adatokat tovább elemezhetjük, más formába alakíthatjuk, stb… A lehetőségeink most mát korlátlanok!

A játékban lévő adatok kördiagram formában
A játékban lévő adatok kördiagram formában

Készítsünk dokumentumot!

Ha már itt tartunk, akkor ne csak száraz adataink legyenek. Az összegyűjtött értékes információkból készíthetünk kézikönyvet, blogot, vagy akár izgalmas történetet is.

Megkérjük a ChatGPT-t, hogy a játékhoz illeszkedő stílusban (amit részletesen leírtunk neki) készítsen egy dokumentációt. Sőt! Rajzoljon hozzá egy képet is!

Majd a végén ezt a fájlt letöltjük.

A játékban lévő adatokból készült kézikönyv Word formátumban
A játékban lévő adatokból készült kézikönyv Word formátumban

Felhasználás a valós életben

A ChatGPT-vel a játékok adataival szó szerint csak játszunk. De az XML, JSON és hozzájuk hasonló szöveges fájlformátumok nagyon gyakoriak a mindennapi életben. Ezt a formátumot használja a Word, Excel, PowerPoint és a weboldalak is. Csak hogy a legismertebbeket említsük. De XML-el tud dolgozni az Adobe Acrobat és Indesign és még számtalan speciális program. A fényképek EXIF adatai is hasonlóak.

Ezeken a helyeken a ChatGPT is be tud szállni az adatok elemzésében, feldolgozásában, szerkesztésében, bővítésében, vagy akár arra, hogy az adatokról táblázatokat és dokumentumokat esetleg elemzéseket készítsünk.

Gondoljunk egy mérési számhalmazra, amiből a ChatGPT egy könnyen érthető 2-3 oldalas dokumentumot készít akár a főnöknek, akár az ügyfeleknek.

A fénykép EXIF adatainak elemzése
A fénykép EXIF adatainak elemzése

PixelRita

PixelRita, te mit gondolsz erről a lehetőségről?

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!