A Photoshop Generative Fill varázslata: Térképek digitális restaurálása

Becsült olvasási idő 5 perc

Rengeteg olyan munkám van, amikor régi térképeket vagy légi felvételeket kell összeillesztenem. A térképe, vagy képek több lapból állnak, amiket egy nagy képpé rakok össze. A kép túlságosan összetett, hogy az automatikus program csinálja ezt a feladatot. Ez még mindig emberi művelet.

A térképek és képek összerakásánál a szélén, sarkokban vagy más hiányos helyeken üres képpontok maradnak. Mindig kérdés, hogy ezekkel mi legyen. Egyszerűen nem néz ki jól a kép, ha ott van egy luk, vagy a széle fűrészfogas.

Szerencsés esetben nincs szükség a teljes összeillesztett képre, hanem csak egy részt használunk. Még nagyobb szerencse esetén ezt ki is lehet úgy vágni, hogy nem marad üres hely.

Ha viszont nincs szerencsénk, akkor valamit tenni kell a lukakkal!

  • Legjobban az néz ki, ha fekete színnel töltjük fel. Ez eléggé egyértelmű: az a rész hiányzik, nincs ott. De összhangban még mindig jól mutat.
  • Ha fehéren hagyjuk, akkor az nyomtatási szempontból ideális. Miért pazaroljuk a festéket olyasmire, ahol valójában nincsen semmi. Csak ez nem néz ki jól!
  • Köztes lehetőség pedig, hogy a térkép alapszínével töltjük ki. Ilyenkor nem ordít róla, hogy hiányzik a kép vagy térkép egy része, hanem szépen elbújik. De nem is használunk annyi festéket feleslegesen, mintha fekete lenne az egész (de attól még igen, információt nem tartalmazó területeket miatt mázolgatunk)

És most lett egy negyedik lehetőség is!

Az Adobe Photoshop programba megjelent a Generative Fill funkció. Ez egy olyan modul, ami a kijelölt területre fog rajzolni. Mégpedig a mesterséges intelligenciával azt rajzolja, amit kérünk. Például egy macskát az út közepére.

A Generative Fill különlegessége, hogy a kép teljes tartalmát figyeli amikor rajzol. Ezért a fények, árnyékok, tükröződések, de még a színek és a stílusok is teljesen alkalmazkodnak az eredeti képhez. Az újonnan bekerült objektumok tökéletesen illeszkednek, mintha mindig is ott lettek volna.

A Generative Fill másik különlegesség az, hogyha a mesterséges intelligenciának nem adunk semmilyen utasítást, akkor radír módban működik. Vagyis a kijelölt területet kitölti a kép többi részének tartalma alapján. Például ha fűben egy macska van, az MI fűszálakat fog rajzolni az állat helyére. Nem pedig egy üres luk marad utána.

Adobe Photoshop Generative Fill
Adobe Photoshop Generative Fill

Kíváncsi voltam, hogyan működik egy az eszköz egy térképen. Vajon hogyan tudja a lukakat elfedni? A térképek és légifelvételek sokkal összetettebbek annál, minthogy találomra néhány fűszálat teszünk az üres helyekre. Nem lehetnek az utcák össze-vissza, nem lehetnek a házak egymáson.

Kijelöltem a térkép lukas területét, és elindítottam az Adobe Photoshop Generative Fill eszközét. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta!

Az eredeti "lukas" térkép (balra), és a Photoshop MI által kitöltött terület.
Az eredeti „lukas” térkép (balra), és a Photoshop MI által kitöltött terület.

Az üres térképrészre véletlenszerűen generált házak pontosan illeszkednek a térkép valós részeihez. Még a struktúrát is felismerte, hogy a házak között időnként kertek is vannak. Megpróbálta még a házak számozását is felírni, de pixeles szöveg generálás még nehezen megy a mesterséges intelligenciás rajzoló programoknak. Ha távolról nézzük, akkor már nem feltűnő.

Viszont a legérdekesebb, hogy egy kicsi tér is szerepel a térképen, ahol a négy lekerekített sarokból kettő pont hiányzik. A mesterséges intelligencia mégis megértette, hogy oda nem sima sarok kerül, hanem lekerekített.

Alább berakok egy nagyobb térképrészletet is. Ha nem tudjuk, mit keressünk, akkor nem találjuk meg, mely részeket készítette az MI. Minden tökéletesen illeszkedik. Az utcák egyenesek, a házak mérete és alakja a megszokott, stb…
Persze van egy kis minőségi különbség, de ezt tudjuk be annak, hogy még a technika nagyon korai változatánál járunk.

Az Adobe Photoshop Generative Fill eszközzel "megszerelt" térkép
Az Adobe Photoshop Generative Fill eszközzel „megszerelt” térkép

Természetesen mindez most csak játék a technikával, egy próba. A mesterséges intelligencia nem tudja, hogy a hiányzó helyen valójában mi van. A kép többi részéből kalkulálja össze a képpontokat, amivel a lukakat kitölti.
Az így készült térkép nem lesz valódi!
Az MI által generált házak és utcák a valóságban nincsenek ott! Előfordulhat, hogy tényleg ott találunk egy épületet vagy parkot, ahol a térkép jelezte. De erre inkább ne számítsunk!
Ezt a funkciót csak mint látványos grafika lehet használni. Tényleges térképészetre nem!

PixelRita, te mit gondolsz erről a funkcióról? Te mire használnád? Mik a lehetőségek és a veszélyei?

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!