MI által generált feliratok kifejezetten a Midjourney betűkkel. (verzió 3)

Becsült olvasási idő 8 perc

Bevezető

Betűket készítünk a szöveg-alapú mesterséges intelligenciával. Első részben megnéztük azt, hogyan tudunk egyetlen Midjourney generált betűből az Adobe Photoshop programban egy teljes feliratokat készíteni. Második részben pedig már egy egész posztert betűit rajzoltuk át.

Csakhogy amikor azokat a tippeket írtam, még nem lehetett tudni, mennyire fogja a Midjourney 6-os verziója a betűket jól kezelni. A készítők azt ígérték, jobb lesz, mint a korábbi verziókban. Kiderült, hogy nemcsak tényleg jól rajzolja a betűket, hanem nagyon is látványosan és részletesen!

De ott még mindig nem tartunk, hogy egy teljes címet, felíratott látványos betűkkel készítsen el. Ennek egyik oka Midjourney még mindig 1024 × 1024 pixeles méretben gondolkodik. Egy felírat pedig inkább egy hosszú elnyújtott kép.

Rövid tutorial

Maradva a robot témánál nézzük meg, hogyan hozhatunk létre hasonló stílusú betűket a Midjourney program segítségéve! Először is, készítsünk egy képet a következő utasítással (prompttal):

type "R" made of robotic parts and gears and wires, white background --v 6.0 --style raw 

Rövid Midjourney parancs szótár

–v 6: ez azt jelenti, hogy a 6-os verziót használtuk, mert ez tudja a szöveget a legjobban kezelni.

–style raw: ez azt jelenti, hogy miután a Midjourney elkészítette a képet, nem végez egy másodlagos finomító eljárást. Ez azért fontos, mert a finomítás során a már kész képet generálja újra. Viszont a már olvasható betűket könnyen elronthatja.

Nagyon fontos, hogy a háttér színe olyan legyen, amivel később könnyen tudunk dolgozni. Pl. világos háttér esetében ez legyen fehér = white background (vagy megpróbálkozhatunk direkt a célkép színével is. Ezen az oldalon találunk segítséget, hogy melyik színnek mi az angol neve).

Miután a program generálta a képeket, válasszuk ki a leginkább tetszőt. Amikor megtekintjük a kép nagyobb változatát, a jobb felső sarokban található három pont menüre (…) kattintva, válasszuk a reakcióként hozzáadandó levelet (:envelope:). ✉️

Ezután egy üzenetet kapunk a Midjourney-tól, amely tartalmazni fogja a kép azonosítóját (ID) és a seed számát. Nekünk most erre a a seed számra van szükségünk.

Mi az a seed?

PixelRita, mit jelent a seed amikor a mesterséges intelligencia képet rajzol?

Tehát ha ugyan azt az utasítást (prompt) adom a rajzoló programnak, és ugyan az a seed , akkor ugyan azt a képet kapom?

Mi történik akkor, ha megváltoztatom az utasítást, de a seed ugyan az marad?

A további betűk

Tehát a seed egy kezdeti érték, amely alapján a mesterséges intelligencia a képet generálja. Ha ugyanazt a seed értéket és utasítást használjuk, garantáltan ugyanazt a képet kapjuk minden alkalommal.

Az igazán érdekes rész akkor kezdődik, amikor megtartjuk a seed értéket, de megváltoztatjuk az utasítást. Változtassuk meg az utasításban szereplő ‘R‘ betűt ‘O‘-ra, miközben minden más paraméter, beleértve a seed értéket is, ugyanaz marad:

type "O" made of robotic parts and gears and wires, white background --v 6.0 --style raw --seed 2092778044 

Ez alapján elvárható, hogy a mesterséges intelligencia egy hasonló stílusú képet generál, ahol az egyetlen különbség az, hogy az ‘R‘ betű helyett egy ‘O‘ betűt kapunk, megtartva a kezdeti kép minden egyéb stílusbeli jellemzőjét.

Fontos megérteni, hogy nincs teljes bizonyosság arra vonatkozóan, hogy a kért betűtípust pontosan úgy kapjuk meg, ahogyan azt elképzeltük. Amikor egy betűt kép formájában kérünk – különösen, ha az olyan részletgazdag, mint amikor robotikus alkatrészekből és fogaskerekekből áll össze –, a folyamat nem csupán arról szól, hogy a pixeleket egy adott betű formájában rendezzük el. A program számára ez a feladat olyan, mintha egy teljes képet kellene létrehoznia, legyen szó akár egy macskáról vagy egy repülőtér tervrajzáról. A cél tehát egy új kép generálása, nem csak egy meglévő módosítása.

Ebben az esetben a seed , amely segíthetne nekünk hasonló stílusú képek készítésében, korlátozásokat is jelenthet. Ha például a Midjourney nem tudja a megadott seed értékkel pontosan a kért betűt generálni, akkor szükségessé válhat egy másik seed érték keresése. Ezzel azonban már nem garantálható, hogy az új betűk hasonlítanak az eredeti betű stílusához.

Ezért javasolt lehet inkább az eredeti képet alapul venni, és abból további variációkat kérni. Ez a megközelítés növeli annak esélyét, hogy a kívánt vizuális stílusban maradva több hasonló betűt generálhassunk. De kaphatunk egy teljesen másfajta betűt is.

Ha másképpen nem megy, akkor az utasítás apró változtatása elég lehet, hogy a Midjourney betűt helyesen rajzolja le.

Ha viszont minden jól alakul, akkor ezzel a technikával a seed értéket megtartva az utasításokban (promptban) a betűket egyenként lecseréljük. Így megkapjuk az összes betűt, amire szeretnénk.

A betűket összerakva így néznek ki:

R O B O T szó betűnkén generálva majd összerakva.
R O B O T szó betűnkén generálva majd összerakva.

Ugyan ezt a seed értéket használtam, de megváltoztattam az utasításokat egy kicsit, hogy sötét háttéren használjam a betűket. Azt kértem, hogy kicsit világítós legyen. Ezt az utasítást használtam:

illuminate type "O" made of robotic parts and gears and wires, black background, night --v 6.0 --style raw --seed 2092778044
R O B O T szó betűnkén generálva sötét háttérrel
R O B O T szó betűnkén generálva sötét háttérrel

Egy másik variációban pedig neon betűket kértem, szintén fekete háttérrel

illuminate neon type "O" made of robotic parts and gears and wires, black background, night --v 6.0 --style raw --seed 2092778044
R O B O T szó neon betűnkén generálva sötét háttérrel
R O B O T szó neon betűnkén generálva sötét háttérrel

A következő variációban azt próbáltam ki, hogy a háttér ne üres fehér vagy fekete legyen, hanem valami más. Mondjuk homok. Itt már kitűnik, hogy hiába ugyan az a seed, az utasítás apró változtatása már elég ahhoz, hogy a háttér sokat módosuljon. Itt már kell dolgozni ahhoz, hogy a betűk szépen illeszkedjenek a környezetükbe.

steampunk type "R" made of retro robotic parts and gears and wires, sand background --v 6.0 --style raw --seed 2092778044
R O B O T szó steampunk stílusban, homokos háttérrel
R O B O T szó steampunk stílusban, homokos háttérrel

PAN funkció

A Midjourney programban megtaláljuk a pan funkciót. Ez azt jelenti, hogy a generált kép mellé (jobbra, balra, felülre vagy alulra) kérhetünk még egy képet. Azaz abba az irányba ki tudjuk terjeszteni a képünket.
Ilyenkor új utasításokat is adhatunk a programban.

Ez tehát elvileg működhetne úgy, hogy miután elkészült az első betűnk (jelen esetben az R), kérünk egy pan right (kiterjesztés jobbra) képet. Csakhogy az utasításban a type „R” helyett type „O”-t írunk.
Fokozatosan jobbra haladva akár hosszabb címeket is tudnánk így írni.

De sajnos ez így nem működik még (2024. év eleje). Ha neked sikerül, küldj egy levelet!

A pan funkció nem igazán adja a várt betűt.
A pan funkció nem igazán adja a várt betűt.

Összegzés

A mesterséges intelligencia egy új lehetőség, hogy igazán látványos betűket készítsünk. A Midjourney pedig tényleg nagyon izgalmas és részletes betűket tud nekünk készíteni.

Amennyiben viszont egynél több betűt szeretnénk, vagy egy szót, akkor kezdődnek a problémák előjönni.
De sok kitartással, és egy kis ügyeskedéssel akár egy teljes abc-t is készíthetünk ilyen kreatív betűkből.

PixelRita

Rita, eljutottunk a harmadik részig. Te mit gondolsz?

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!