Hogyan beszéljünk a ChatGPT-vel?

Becsült olvasási idő 5 perc

A ChatGPT

2022. november 30. Megjelenik a ChatGPT 3.5, ahol egy géppel úgy lehet beszélgetni, mint egy emberrel.
Ez roppant szokatlan volt. Korábban a gépekkel gépi módon, gépi gondolkodással lehetett csak beszélni. A legegyszerűbb rendszerekhez gépi kódot kellett használni, majd speciális program nyelveket. Ezekben elég volt, ha valamit egy picit másképpen írunk, egy pont helyett vesszőt írunk vagy kimarad egy zárójel, és a gép már nem értett az egészből semmit.

Később már lettek olyan beszélgető programok, amikkel előre meghatározott témákban, előre meghatározott mondatokkal lehetett beszélni. A témák idővel növekedtek, a mondatok is egyre szabadabbak lettek. De továbbra is érezni lehetett, hogy egy géppel beszélgetünk, aminek korlátozottak a lehetőségei, és csak az előre betáplált válaszokat adja vissza.

A ChatGPT-vel mindez megváltozott. Itt a géppel pontosan ugyan úgy lehet beszélgetni mint egy emberrel.
Ez pedig nagyon megkönnyíti a használatát. Nem kell program nyelveket tanulni. Nem kell kódokat írni. Nem kell úgy gondolkodni, mint egy gép.

Mégis, ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk használni, érdemes megismerni, miként beszéljünk vele. Mert bármennyit is fejlődött a technika, a ChatGPT továbbra is egy program.

Mi a szituáció?

A ChatGPT nagyon sokoldalú, mert elképzelhetetlen mennyiségű szöveget olvasott el. Ezekből bármit kérdezhetünk. Viszont éppen ez a tudás teszi általánossá a programot.

Sokkal jobb és specifikusabb válaszokat kapunk a kérdésekre ha magát a ChatGPT-t is specifikáljuk előtte.

Te egy matek tanár vagy a 8. osztályban.

Ebben az esetben a program nem egy általános választ fog adni, hanem direkt az adott helyzethez igazítottat. Nemcsak tudásban, de nyelvezetben is.

Ez azt is jelenti, hogyha a ChatGPT-nek elmagyarázzuk a szituációt is, akkor arra reagálva fog válaszolni.

Egy példa

Ha azt kérjük, hogy mesélje el Budapest történetét, akkor megpróbálja a teljes történelmet röviden összefoglalni. Kapunk is valami választ, de érezhető, hogy nem az igazi. Persze utána kérhetjük a programot, hogy valamelyik eseményt fejtse ki bővebben.

Ha azt mondjuk neki, hogy a 8. osztályos gyerekeknek a II. Világháború idején Budapesten történt dolgokat mondja el, akkor a fogalmazása is olyan lesz, amit a gyerekek jobban megértenek. És a teljes történelem helyett csak azokat a részeket írja el, amelyek a II. Világháború idején zajlottak.

De mondhatjuk azt is, hogy egy turista könyvet írunk, és azok a II. Világháborús események érdekelnek, amelyek a turisták ma is érzékelhetnek, akkor inkább a Duna-hidakról és az épületekről lesz szó, mint a politikai eseményekről.

Lehet ennek a fordítottja is, hogy mi egy tudományos esszét írunk a II. Világháború budapesti politikai helyzetéről. Ekkor már nem az épületekről és hidakról fogunk szöveget kapni, hanem a politikáról. És a nyelv is sokkal formálisabb lesz.

Mindeközben ügyel arra, hogy a szituáció leírása ne legyen túlságosan hosszú. Ez beletartozik abba az adatmennyiségbe (token szám), amit a GPT a memóriájába tud tartani.

Mintha egy gyerekkel beszélnénk.

Amikor a ChatGPT-t megkérjük egy feladat elvégzésére, akkor úgy gondoljunk rá, mint egy ötéves gyerekre. Csak ez éppen elolvasta a világ összes könyvét. Azért, mert úgy tűnik, hogy mindent tud, még nem rendelkezik tapasztalatokkal.

A feladat kiadásánál pontosan mondjuk el, hogy mit szeretnénk, mit várunk el tőle. Ne gondoljuk azt, hogy „Ő majd tudja!„. Inkább tekintsünk rá úgy, mint egy olyan asszisztens, akinek most van az első munkanapja.

Minél konkrétabban megadjuk, mit szeretnénk, annál inkább fogjuk azt kapni eredményül. Ezért elsőnek végig kell gondolnunk, hogy mi is azt, amit végeredményül várunk.

Mit is akarunk tőle pontosan?

Ez sokkal nehezebb, mint gondolnánk!

Amikor emberekkel beszélünk, akkor megszoktuk, hogy a másik valamennyire tisztában van a feladattal. Esetleg évek óta együtt dolgozunk, egy cégen vagyunk. Éppen e miatt nem szükséges mindent részletesen elmondani, hiszen a partnerünk nagyjából tudja, hogy mi a feladata. Elég lehet akár csak annyit mondani, hogy „Készítsünk egy reklámot a legutóbbi termékünkről!”.

Mindezt azért tudjuk megtenni, mert a másik ember tisztában van azzal, hogy mi a feladat, esetleg évek óta együtt közösen dolgozunk. Egy grafikus pl. állandóan céges logókat rajzol, ismeri a trendeket és az elvárásokat.

A ChatGPT esetében ez nincs így. Ő nem a munkatársunk, nem az ismerősünk, még csak nem is ember. Sose dolgozott se velünk, se senki mással. Bár a lexikális tudása felfoghatatlanul nagy, a munka tapasztalata nulla.

Éppen ezért pontosan meg kell határoznunk, hogy mi is, amit várunk tőle. Egy táblázat? Egy felsorolás? Egy kép? De milyen táblázat? Milyen legyen a felsorolás? És a kép?

Ezeket mind le kell írni.

Mindeközben továbbra is figyelni kell, hogy ne zavarjuk össze a mesterséges intelligenciát. Röviden, érthetően, lényegre-törően írjunk. Annál is inkább, mert ez beletartozik abba az adatmennyiségbe (token szám), amit a GPT a memóriájába tud tartani.

Próbálkozzunk újra!

Könnyen előfordulhat, hogy nem azt az eredményt kapjuk a ChatGPT-ről, amire számítottunk. Ez teljesen természetes, nem kell aggódnunk.

A több évtizedes számítógép használat alatt megszoktuk, hogy mindent egyet utasítással kérjünk. Egyetlen parancs van, ami kinyomtatja a dokumentumot. Egyetlen parancs van, ami elmenti azt. Csak egyféle módon lehet csinálni. És ha elrontjuk, akkor nem az történik, amit vártunk.

Az olyan nyelvi modelleknél, mint a ChatGPT ez nincs így. Ha a program nem azt a feladatot csinálta, amit kértünk, akkor tudunk újra próbálkozni. Elmondhatjuk neki, hogy nem ezt vártuk, valahol hiba van. A kérdést finomíthatjuk, tovább hangolhatjuk. A program emlékszik az előző próbálkozásokra, nem kell mindent elölről újra elmondani. Elég csak ilyesmit, hogy „minden bekezdés első mondata legyen félkövér„.

Tehát nem érdemes elvárni, hogy elsőre minden sikerül. Egy-egy komolyabb munkát az összehangolódási folyamat előzi meg.
Persze idővel megtanuljuk, hogyan is érdemes a ChatGPT-vel kommunikálni. És a program is folyamatosan fejlődik.

A ChatGPT mindenképpen meg akar felelni

Egy fontos szabály, hogy a ChatGPT (és általában a többi nyelvi modul is) úgy lett beprogramozva, hogy minden esetben segítse az embert. Akkor is megpróbál segíteni, ha nem tud. Ha pedig az ismeretei hiányosak, akkor a kérdésre a választ megpróbálja kikövetkeztetni.

Amennyiben téves információt kapunk, az káros, akár veszélyes is lehet! Ezért érdemes az információkat más forrásból is lekérdezni.

Sokat segít, ha a kérdésink végére betesszük az alábbi parancsot:

A válasz végén zárójelben tüntesd fel a tények valószínűségét.

Ez azt jelenti, hogy amikor a ChatGPT a választ írja, akkor a végén zárójelbe beírja, hogy mennyire biztos az, amit leírt, vagy mennyire a saját tudástára alapján rakott össze valamit.

A ChatGPT a válasz végén zárójelbe beírta, hogy mennyire megbízható az információ.
A ChatGPT a válasz végén zárójelbe beírta, hogy mennyire megbízható az információ.

Ezt a parancsot érdemes a Custom Instructions-ba is betenni.

Összegzés

A ChatGPT-t úgy építették, hogy az emberi kommunikációt szimulálja. De bármennyire is emberi módon beszélgetünk, meg kell tanulnunk, hogy a gép miként tud minket a legjobban megérteni.
Ez nem nehéz, és nem kell sok gyakorlás. A legfontosabb, hogy magunk tudjuk, hogy mit szeretnénk, mit várunk el, és ez a programnak érthetően leírjuk.

PixelRita

PixelRita, te egy ChatGPT robot vagy. Mit gondolsz erről a bejegyzésről?

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!