Szöveg-alapú vektor készítés az Adobe Illustrator programban

Becsült olvasási idő 7 perc

Vektoros kép generálás az Illustrator programban

Az Adobe Photoshop után az Adobe Illustrator programban is megjelent a szöveg-alapú képgenerálás. De míg a Photoshop pixeles képekkel dolgozik, az Illustrator vektoros. Így a generált képünk is vektoros lesz.

Ez azért különlegesség, mert 2024. elején hiába van számtalan olyan mesterséges intelligencia, ami képet készít, nagyon ritka az, amelyik vektoros eredményt ad.
Így a kapott képet mindjárt tovább tudjuk szerkeszteni, be tudjuk illeszteni az aktuális projektbe.

Vektoros kép készítése

Az Adobe Illustrator programban egy új ablak jelent meg, aminek Text to Vector Graphic a neve.

Adobe Illustrator vektoros képgenerálás menüje
Adobe Illustrator vektoros képgenerálás menüje

Az ablak prompt részébe írjuk be, hogy mit szeretnénk, rövid utasításokkal, majd a Generate gombra kattinva elkezdődik a kép készítése. A program legjobban angolul ért, de az utasítások (prompt) lehetnek magyarul is.

Adobe Illustrator Text to Vector
A mesterséges intelligencia generált vektoros kép

A jelek szerint a mesterséges intelligencia elsőnek a Photoshop programban megszokott pixeles képet készíti el, majd ez lesz átalakítva vektorosra az Illustrator Image Trace funkciójával. A fő különbség, hogy a mesterséges intelligencia direkt olyan képeket próbál készíteni, amelyek jól vektorizálhatóak.

A mesterséges intelligencia 3 képet generál, amik bekerülnek a Variations kisablakba. Ez egy objektum tár lesz, ahonnan a korábban generált képeket bármikor elővehetjük.

Stílus egyezés

Az Adobe Illustrator egyik kiemelkedő funkciója, hogy a vektoros képek generálását egy már meglévő kép stílusához igazítsuk. Ez azt jelenti, hogy átvehetjük a színeket, a vonalvastagságokat, sőt, még a rajzolási stílust is egy korábbi művünk alapján.

Ezt a funkciót a „Match active artboard style” bekapcsolásával aktiválhatjuk.

Amennyiben nem a teljes rajztábla stílusát, hanem csak egy kiválasztott képét szeretnénk átvenni, akkor a Prompt ablak alatti pipettát használjuk. Válasszuk ki, hogy melyik objektum stílusát alkalmazza a következő generált képre.

Ez a szabadság tovább növekszik azzal, hogy a vektoros generálás során dönthetünk arról, milyen „formátumot” szeretnénk használni, így még személyre szabottabbá tehetjük műveinket.

Formátumok

Szöveg-alapú vektoros képgenerálás típusai az Adobe Illusztrator programban.
Szöveg-alapú vektoros képgenerálás típusai az Adobe Illusztrator programban.

Mielőtt egy kép generálását elindítjuk, a Type menüből kiválaszthatjuk, hogy milyen formátumot szeretnénk. A mesterséges intelligencia úgy készíti a képet, hogy a kért formátumnak minél inkább megfeleljen.

Jelenleg (2024 év eleje) négyféle vektoros elemet rajzolhatunk:

Subject – Tárgy formátum

Egy konkrét, jól körülhatárolható elem generálása, mint például egy virág, egy autó vagy egy kávésbögre. A „Tárgy” formátum lehetővé teszi számunkra, hogy egyedi objektumokat hozzunk létre, amelyeket különállóan vagy más elemekkel kombinálva használhatunk fel.

Ez a formátum kiválóan alkalmas egyedi illusztrációk készítésére, amelyeket különböző design projektekben, például hirdetésekben, weboldalakon, vagy akár termékcsomagolásokon lehet felhasználni. Segítségével egyedi, figyelemfelkeltő vizuális elemeket hozhatunk létre, amelyek megkülönböztetik a projektünket.

Scene – Helyszín formátum

Egy összetett, több elemet és részletet tartalmazó jelenet vagy háttér, mint egy park, egy városkép vagy egy belső tér. A „Helyszín” formátum lehetőséget ad arra, hogy teljes környezeteket alkossunk meg.

Ideális választás bonyolultabb, összetett vizuális történetmeséléshez, ahol a környezet és a hangulat kiemelt szerepet kap. Használható weboldalak háttérképeként, digitális kiadványokban vagy játékokban, hogy mélyebb beleélést és vizuális gazdagságot nyújtson.

Szöveg-alapú vektoros képgenerálás: Helyszín
Szöveg-alapú vektoros képgenerálás: Helyszín

Icon – Ikon formátum

Letisztult, egyszerű vektoros rajzok, amelyek logók, gombok vagy más grafikai elemek formájában jelennek meg. A „Ikon” formátum segítségével azonnal felismerhető vizuális jeleket hozhatunk létre.

Különösen hasznos weboldalakon, mobilalkalmazásokban és felhasználói felületeken, ahol fontos a gyors és egyértelmű kommunikáció. Az ikonok segítenek a felhasználók navigációjában, és hozzájárulnak a felület átláthatóságához és esztétikájához.

Szöveg-alapú vektoros képgenerálás: Ikon
Szöveg-alapú vektoros képgenerálás: Ikon

Pattern – Mintázat formátum

Ismétlődő grafikai elemek, amelyek egymáshoz illeszkedve egybefüggő, végtelen mintát alkotnak. A „Mintázat” formátum lehetővé teszi, hogy textúrákat, tapétákat vagy egyéb díszítőelemeket hozzunk létre.

Alkalmazható textíliák, csomagolások, weboldalak háttérként vagy akár belsőépítészeti elemként. A mintázatok segítségével vizuális érdekességet és mélységet adhatunk tervezési projekteinknek, egyedi és vonzó megjelenést biztosítva.

A generált mintázat bekerül az Illustrator Pattern gyűjteményei közé, így bármilyen objektum kitöltésére használhatjuk.

Szöveg-alapú vektoros képgenerálás: Mintázat
Szöveg-alapú vektoros képgenerálás: Mintázat

Szöveg generálása

Jelenleg az Adobe Illustrator mesterséges intelligencia-alapú képgenerálási funkciója még csak az induló fázisában van, azonban már lehetőséget kínál arra, hogy szöveget is tartalmazó képeket hozzunk létre. Bár a sikeres szöveggenerálás nem garantált, érdemes kísérletezni vele.

Ehhez a prompt-ba használjuk a text utasítást. Majd a szöveget tegyük macskakörmök („) közé.
Példa:

cute retro robot with text "Chaos"
Adobe Illustrator Text to Vector - Felírat
Adobe Illustrator Text to Vector – Felírat

Ajánlott videók

Az Adobe Illustrator nem annyira népszerű, mint a Photoshop. A szöveg-alapú vektoros képgenerálás is csendben került bele a béta verzióba, alig-alig beszélt róla valami.

De szerencsére így is találhatunk az interneten néhány videót, ami jól szemlélteti a mesterséges intelligencia használatát.

Összefoglaló

Nagyon kevés olyan programot találunk, ahol a mesterséges intelligencia vektoros képeket generál. Bár a pixeles képgenerátoroknak megmondhatjuk, hogy vektorszerű képet rajzoljanak, amiket utána az Illustrator könnyedén vektorrá alakít.

De az Adobe Illustrator erőssége, hogy mindezt a programon belül, a projektünkhöz kapcsolódva tehetjük. Szükség van egy házra a rajzba? Néhány másodperc, és már ott is van a rajzunkban. Oda tesszük, ahova szeretnénk. És mivel a kép vektoros, könnyen tudjuk szerkeszteni.
Ráadásul a képek generálásakor az MI a már meglévő objektumok stílusát is figyeli, így az sokkal jobban beleillik a rajzba, mintha egy másik programból hoznánk át.

PixelRita

PixelRita! Mit gondolsz arról, hogy pixeles képek helyett vektoros képeket is tudunk generálni az MI segítségével?

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!