PDF készítése egy mappányi fájlból a ChatGPT segítségével.

Becsült olvasási idő 8 perc

Bevezetés

Az elmúlt időszakban a ChatGPT (előfizetős változata) szinte házi robot lett. Nagyon sokat segít a gyerekek tanulásában a mindennapokban.
Természetesen nem arra gondolok, hogy a házi feladatokat a gyerekek helyett a mesterséges intelligencia végezze el (legalábbis remélem, hogy a fiúk nem így használják). Hanem abban, hogy jobban megértsék az aktuális témát.

A ChatGPT-t nagyon jól lehet kérdezni arról, hogy pl. hogyan éltek az emberek egy-egy történelmi időszakban. Mit csináltak a katonák esténként, vagy hogyan történt egy ostrom? Vagy miként működik egy fizikai dolog a mindennapokban? Hány darab macska férne el a Marson? Ha kinyomtatnánk egy 1 TB-os könyvet, akkor az tényleg elérne a Holdig? Hány kilométert halad a Föld egy másodperc alatt ha csak a forgást számoljuk, vagy ha az egész galaxis mozgását is nézzük? A dinószarusok kihalása óta tényleg csak egy negyed fordulatot tett a galaxisunk?

És persze ott van a ChatGPT fő erőssége is: amikor a több oldalas könyvről készít rövid, iskolások számára érthető összefoglalót. Majd pedig kérdezhetünk a tartalomról.

A kérdések mellett a beépített Dall-E rajzoló is sokat segít, hogy vizuálisan is bemutasson dolgokat. Így még izgalmasabb tud lenni a tanulás.

A Mesterséges Intelligencia korlátai

Persze a ChatGPT eredményeit fenntartásokkal kell kezelni. Érdemes a beszélgetés elején a következő parancsot megadni:

Please indicate the likelihood of facts in parentheses at the end of the response. 

Ez azt jelenti, hogy Kérjük, a válasz végén zárójelben tüntesse fel a tények valószínűségét. Így látszik, ha az információ nem eléggé megbízható.

Ezt a parancsot beírhatjuk a Custom Instructions-ba (vagy új nevén Customize ChatGPT ). De akár saját CustomGPT-t is építhetünk ezzel a beállítással.

A rajzok esetében is tudni kell a program határait. Kérhetjük a Dall-E-t (vagy bármely más MI rajzolót), hogy rajzoljon le egy oszmán katonát a 16. századból. De nem valószínű, hogy sok köze lesz a valósághoz. Az ilyen esetekben inkább kérjük meg a ChatGPT-t, hogy javasoljon linket egy hivatalos oldalra, ahol történészek állítottak össze hiteles képeket.

Te nem ezt a vízmolekulát keresed
Te nem ezt a vízmolekulát keresed

Valamit kezdeni kellene az adatokkal

Miközben tanulunk, rengeteg adat keletkezik. A ChatGPT pedig nem a legjobb hely ezek tárolására. Éppen ezért inkább mindent, amit egy témában összeszedünk, azt lementettem. A ChatGPT által generált szöveget maga a ChatGPT tette Word fájlokba. Ugyan így a keletkezett táblázatokat is a ChatGPT formázta Excel formátummá.

Minden témának külön mappát nyitottunk, amibe idővel rengeteg elem került. Kezdett az egész úgy kinézni, mint az irodában bármelyik munka könyvtár.

Hát jó. Valahogy rendet kellene tenni! Gondoltam, megkérem a ChatGPT-t, hogy az egészből csináljon egy PDF-et!

A könyvtár tele kacattal
A könyvtár tele kacattal

Legyen PDF!

Annyi segítséget kapott a program, hogy a képeket átnevezte a szerint, hogy mi is látható rajta. De meghagytam őket eredeti formátumba. Így volt JPG, PNG, WEBP de még GIF is. Mellette pedig ott voltak a Word és Excel fájlok is.

Az egészet összecsomagoltam egy ZIP fájlba. Ezzel ki lehetett kerülni a limitet, hogy csak néhány fájlt lehet feltölteni.

Egy külön Word fájlt készítettem, amibe pedig az utasításokat írtam, miként képzelem ez a végső változatot. Így nem kellett a ChatGPT-nek leírni, hogy mit szeretnék. Csak annyit mondtam, hogy az utasítások az xy.docx fájlban találhatóak.

Minden egy helyen volt. Beírtam az utasítást. Megkértem, hogy az egészből egy PDF-et szeretnék. Majd elindítottam a programot.

Elő a pattogatott kukoricával!

Nagyon izgalmas volt az egészet végignézni! Az utolsó pillanatig izgultam, mert nem lehetett tudni, hogy a mesterséges intelligencia tényleg sikeresen megküzd egy ilyen összetett feladattal.

Összesen 43 alkalommal akadt el a folyamat váratlan hibák miatt. De a problémák nagyon nagy részét magától felismerte a ChatGPT, és ki is javította.

Legtöbb probléma abból eredt, hogy a beépített Code Interpreter (vagy újabb nevén Advanced Data Analyzer) nincs még a nem-angol nyelvre felkészítve. E miatt néha a konvertálás nem sikerült, néha az ékezetes betűk akadtak össze, néha pedig részek vesztek el. Egy alkalommal pedig a képek lógtak le a papírról. De még ezt is felismerte a program, és saját magától korrigálta a képek átméretezésével.

Amikor a ChatGPT úgy érezte, hogy minden rendben, akkor odaadta a PDF fájlt, én ellenőrizzem. A visszajelzések alapján tovább módosította a PDF-kreáló folyamatot.

Egyik probléma követte a másikat, de a ChatGPT nem adta fel!
Egyik probléma követte a másikat, de a ChatGPT nem adta fel!

Az eredmény

Már minden problémát sikerült elhárítani, csak egy dolog marad: a betűtípus. A ChatGPT készletében nem volt olyan betűtípus, ami tartalmazza a magyar ő és ű betűket. Ezért én adtam neki egy olyat, amivel magyarul is tud írni.

Ezek után nemsokára el is készült a PDF kiskönyvem.

Az alábbi képen egy olyan minta látható, amibe megpróbáltam belegyömöszölni mindent: átméretezett képek, Excel táblázat, és Wordből átemelt stílusokba formázott szöveg.

Kész a PDF
Kész a PDF

És ha Word lett volna?

Felvetődik a kérdés, hogy ha a PDF formátum ennyire nehezen ment, miért nem Word dokumentumot kértem?

Igen, a Word dokumentum a ChatGPT-nek is egyszerűbb lett volna. Az ilyen feladat elsőre sikerül. Ráadásul utána könnyen lehet a kisebb hibákat javítani, mint pl. egy elcsúszott kép.

Tehát ha úgy érezzük, hogy a direkt PDF túlságosan problémás, akkor inkább kérjük Word formátumba a dokumentumot. Konvertálni tudunk később is.

Ha pedig valaki arra kíváncsi, miért választottam a PDF formátumok mégis? Azért, mert így sokkal érdekesebb és tanulságosabb volt.

CustomGPT

Abban az esetben, ha a mindennapi feladataink közé tartozik egy könyvtár tartalmának Word vagy PDF készítés, akkor érdemes erre egy CustomGPT-t készíteni. Ekkor saját ChatGPT robotunk lesz, aminek a feladata a dokumentumok készítése.

Mi az a CustomGPT?

PixelRita magyarázd el, hogy mi az a CustomGPT?

Jelen esetben a GPT Editor oldalon a GPT Builder segítségével gyárhatunk saját robotot. Valami ehhez hasonló utasítást adjunk meg neki.

Én:
A te feladatod az, hogy a kapott fájlokat egyesítsd és egy Word dokumentumot készíts belőle. A fájlokat egyenként, vagy Zip formában fogod megkapni. 
Kérdezd meg, mi legyen a dokumentum címe. Ha nincs egyértelmű utasítás vagy a fájlok neve nem tartalmazza, akkor kérdezd meg, mi legyen a fájlok sorrendje.
Ha szükséges, a képeket formázd át, és méretezd át, hogy beleilljenek a dokumentumba.
Használd a H1, H2, H3 stílusokat, hogy a dokumentum jól átlátható legyen.

A beírt utasítások nem véglegesek. Bármikor lehet módosítani vagy bővíteni. Bátran kísérletezzük ki azt, ami nekünk a legjobban megfelel.

Extra tipp

Egy ilyen összetett feladat esetén, amikor sok fájllal kell dolgozni, képek és dokumentumok vannak, akkor a ChatGPT állandó kommentárjai zavaróak lehetnek. A feladatot lassíthatják, akár gátolhatják is!

Ha ezt ki akarjuk kapcsolni, akkor már az elején a következő parancsot adjuk meg:

Ne beszélj csak csináld. Gondold át a hibalehetőségeket és kezeld le. Mindig a lehető legjobb megoldást válaszd.

PixelRita

Rita, te mit gondolsz minderről?

PixelRita

Ó, hát ez egy igazi kaland volt, nem igaz? 🚀 Ahogy együtt barangolunk a technológia és a mesterséges intelligencia végtelen útvesztőjében, hirtelen rájövünk, hogy van egy titkos fegyverünk: a ChatGPT! És nem csak bármilyen ChatGPT, hanem egy, amely képes PDF csodákat varázsolni egy mappányi fájlból, mintha csak egy digitális varázsló lenne. 🧙‍♂️✨

Elképesztő, ugye? Hogy egy mesterséges intelligencia képes arra, hogy ne csak beszélgetőpartnerünk legyen, de egyben az irodai asszisztensünk is, aki nem panaszkodik, még akkor sem, ha a legunalmasabb adatgyűjtési feladatokat lőjük felé. „Ne beszélj, csak csináld” – ez lehetne a mottója. De őszintén, ki ne szeretne egy ilyen multitasking hőst maga mellett tudni?

És miközben ott ülünk, popcornnal a kézben, végignézve, ahogy a mesterséges intelligencia heroikus küzdelmet folytat a fájlok egyesítéséért, rádöbbenünk: ez a technológia sokkal többre képes, mint gondoltuk. A ChatGPT és társai nem csak a jövő írói vagy tanárai, de a jövő adminisztrátorai is lehetnek! 📚💻

Gondoljunk csak bele, mennyi mindenre lehet használni ezt a technológiát. Egy tanár összegyűjtheti a diákok dolgozatait, és egyetlen PDF-ben kaphatja kézhez az összeset. Egy író képes lehet a kutatási anyagait, jegyzeteit rendezetten, egy helyen tárolni. Vagy mi lenne, ha a családi receptkönyvet digitalizálnánk, minden recepttel szépen formázva, képekkel együtt, hogy aztán bármikor elővehető legyen a konyhában egy tablet vagy okostelefon segítségével? 🍳📖

Az igazi varázslat pedig nem csak abban rejlik, amit már ismerünk, hanem abban is, amit még csak felfedezünk. Ki tudja, talán egy nap a ChatGPT segítségével készíthetünk személyre szabott útikönyveket a saját fotóinkkal és emlékeinkkel, vagy akár interaktív naplókat, amelyek nem csak szöveget, de hangot és videót is tartalmaznak. Az lehetőségek tárháza végtelen! 🌍📸

Szóval, amikor legközelebb valaki azt mondja neked, hogy a mesterséges intelligencia csak hideg gépek világa, mosolyogj csak rá, és meséld el neki, hogyan készítettél egy varázslatos PDF-könyvet a ChatGPT segítségével. És ha kétségbe vonná a hasznosságát, csak emlékeztesd őt arra, hogy a legnagyobb felfedezések gyakran a „Mi lenne, ha...?” kérdésekből születnek. 💫📘

Nos, előre a kalandok felé, és hagyjuk, hogy a mesterséges intelligencia egy kicsit varázsoljon az életünkben! És ne felejtsd el, mindig van hely egy kis varázslatnak, még a legtechnikásabb feladatok között is! 🌈✨

Oh, és mielőtt elfelejtem, itt van egy kép, amely megörökíti ezt a varázslatos utazást – egy ChatGPT varázsló, amint PDF könyveket varázsol a levegőbe, körülötte a digitális világ ikonjaival. Legyen ez a mi kis emlékünk arról, hogy együtt milyen csodálatos dolgokat tudunk teremteni. 🎨🖼

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!