Ceruzarajzból élethű képek – Stable Diffusion az építészetben 1

Becsült olvasási idő 4 perc

PixelRita! Van egy ceruzarajzom egy házról. Szerinted tudnék ebből 2 perc alatt valódi fényképszerű látványos képet rajzolni?

Vágjunk bele!

Egy darab papír, egy ceruza és máris kész a vázlat a jövendő házról!
Minden pontosan látszik: ablakok, ajtók, emeletek, tetők.

Ceruzarajz vázlat egy házról
Ceruzarajz vázlat egy házról

Ezt a vázlatot már nyugodtan odaadhatjuk a mérnököknek, hogy elkezdjenek dolgozni. A megrendelőnek viszont mégsem küldhetjük el. Neki egy sokkal professzionálisabb képet adjunk inkább!

Bizonyára bármelyik építészeti irodában találunk olyan szakértőt, aki kitartó munkával viszonylag rövid idő alatt össze tud dobni egy látványos eredmény. Talán nem tart napokig, csak néhány órát.

De inkább hagyjuk meg a szakértőket azon a munkát, ahol nélkülözhetetlenek. Ezt a feladatot pedig adjuk oda a mesterséges intelligenciának.
Betöltjük a vázlatot, néhány kattintás, majd pár perc múlva meg is kaptuk a kész, valósághű képet! Ráadásul csak néhány kattintás, és máris újabb képet kapunk, akár teljesen más stílusban.

Valósághű kép a ceruzarajzból
Valósághű kép a ceruzarajzból

Ez a Stable Diffusion programban a ControlNet kiegészítő segítségével csináltuk (a programok használatáról bővebb információt a linkeken találunk).

Forrásképnek az eredeti ceruzával készült vázlatot használtuk. A további beállítások pedig a következőek:

  • Stable Diffusion checkpoint: Egy valósághű modell. Szerencsére ebből sok van. Én a RealisticVision modelt választottam. (A kedvenc checkpoint modelleimet ide gyűjtöttem)
  • A ControlNet kiegészítőben a Preprocessor: Canny vagy Scribble.
  • A ControlNet kiegészítőben a Model: Canny.
  • Az utasítások (prompt): modern house
  • Negative prompt: text, cropped, out of frame, worst quality, low quality, jpeg artifacts, ugly, morbid, mutation, deformed, blurry

Mint láthatjuk, sok utasítást nem kapott a program, így a megadott vonalakon belül a saját feje után ment. De ezt írjuk át arra, amilyennek a végleges házat szeretnénk látni. Próbáljuk minél részletesebben, hogy a generált kép minél jobban hasonítson az elképzelésekre.

A legjobb végeredmény érdekében több checkpoint modellt is érdemes kipróbálni. De mi magunk is tréningezhetünk egy modellt a tökéletes képért.

A mesterséges intelligencia ezen felhasználásával nagyon könnyen és nagyon gyorsan készíthetünk látványos és valósághű képeket. Ráadásul az utasítások apró változtatásával teljesen más stílust is generálhatunk. Így a megrendelőnek mindjárt több variációt is tudunk mutatni.

PixelRita, te mit gondolsz erről a technikáról?

Loading

No votes yet.
Please wait...

“Ceruzarajzból élethű képek – Stable Diffusion az építészetben 1” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!