Hogyan készítsünk ChatGPT promptokat?

Becsült olvasási idő 10 perc.

Nem mindegy, hogy mit kérdezünk

A nyelvi modellek, mint a ChatGPT, vagy a Google Gemini, vagy a Claude legjobban írni tudnak. Tehát minket az írásban fog legjobban segíteni.

Kérjük meg a modellt, hogy írjon valamit!

ChatGPT! Kérlek, írj egy levelet Bélának!
Ha nincs elég információ, akkor a mesterséges intelligencia nem tud vele mit kezdeni.
Ha nincs elég információ, akkor a mesterséges intelligencia nem tud vele mit kezdeni.

Oké. Ez azért még egy valódi embernek is komoly kihívást jelentene, ami számtalan kérdést vet fel:

  • Milyen levelet?
  • Mi legyen a levél tartalma?
  • Mi a levél célja?
  • Ki az a Béla?
  • Mit akarunk a Bélával?

Ha szeretnénk, hogy ez a levél tényleg az legyen, amit a fejünkben elképzeltünk, akkor a fenti elemeket is bele kell írnunk az kérésbe.

Ekkor az utasítás már így fog kinézni:

Készíts egy levelet Bélának, a legjobb barátomnak. Írd le benne szép körmondatokkal, hogy a hétvégi sörözést sajnos el kell halasztani, mert rám dőlt a szekrény, és jelenleg az elsősegélyen vagyok. Béla javasoljon új időpontot, ami neki megfelel, de legalább 2 héttel később legyen.
Most, hogy a mesterséges intelligencia megkapta a szükséges információkat, már könnyedén megírta a levelet.
Most, hogy a mesterséges intelligencia megkapta a szükséges információkat, már könnyedén megírta a levelet.

Hozzászoktunk ahhoz, hogy a munkatársaink az évek során megszerzett ismeretekkel rendelkeznek. Elegendő Gézának átkiáltani, hogy „Írd meg a szokásos pénteki hírlevelet”. Ekkor Géza nekiáll elkészíteni a levelet éppen úgy, ahogyan az elmúlt években mindig is tette. Nekünk nem szükséges további utasításokat adununk.

Csakhogy valamikor régen még Gézának is el kellett magyaráznunk a következőket:

  • Hogyan írja meg a hírlevelet
  • Milyen legyen a szóhasználata
  • Milyen hosszú legyen
  • Milyen tartalmi elemeket kell tartalmaznia?

Amikor a mesterséges intelligenciának adunk feladatot, akkor ott is hasonlóan kell gondolkodnunk.” – Az eredeti mondat túlzottan körülményes. Javaslat: „Amikor mesterséges intelligenciának adunk feladatot, fontos, hogy hasonlóképpen gondolkodjunk, mint amikor egy emberrel kommunikálunk. Ez különösen igaz a nyelvi modellekre, mint például a ChatGPT. Ugyanakkor egy képrajzoló program esetében, mint például a Midjourney, más megközelítést kell alkalmaznunk.

Elterjedt a divatos prompt (jelentése: utasítás) szó, és a prompt engineering (magyarul prompt mérnök), ami kissé misztifikálja a feladatot. De sajnos meg is ijesztheti azokat, akik még csak most ismerkednek a mesterséges intelligenciával.
Pedig az egészben nincsen abrakadabra. Csak gondoljuk végig a feladatot, és azt, hogy miként kérnénk ezt egy másik embertől.

Ehhez nyújtunk segítséget a következő sorokban.

Promptolás alapja

A legfontosabb minden esetben, hogy minél pontosabban leírjuk, mi is a mesterséges intelligencia feladata. Nekünk minden esetben az alábbiakat kell végig gondolnunk:

  1. Milyen szerepet szánunk a mesterséges intelligenciának?
  2. Mi a konkrét feladat? Pontosan mit szeretnénk, mit írjon a program?
  3. Milyen formátumban kérjük az eredményt?
  4. Ki a célcsoport?

Ki vagy te?

Szerepjátéknak (angolul Role-Playing Technique ) is nevezik.

Ez egy nagyon fontos része az utasításnak. Sokkal jobb eredményeket kapunk, ha előtte tisztázzuk a mesterséges intelligenciával, hogy mi is az ő szerepe. Ki is ő ebben a történeteben. Még ugyanarról a témáról is máshogyan beszél valaki, attól függően, hogy iskolában tart előadást, ügyfeleknek ad elő, vagy professzorokkal beszél.
Ugyan így teljesen más jelentése tud lenni a csiga szónak más-más környezetben. Ez lehet egy állat, egy mechanikai eszköz, egy képzőművészeti elem, stb…

Első lépésben tehát esetben adjunk szerepet a mesterséges intelligenciának. Példa:

Te egy kreatív marketing szakértő vagy.

Mi a feladat?

Elsőre egyszerűnek tűnik. Hiszen pont azért vettük elő a mesterséges intelligenciát, hogy feladatot adjunk neki. Biztosan nem a programkódot szeretnénk nézegetni….

Mint minden esetben, amikor a mesterséges intelligenciával dolgozunk, itt is érvényes az a szabály, hogy minél általánosabb feladatot adunk, annál általánosabb választ is kapunk.
Viszont minél konkrétabban fogalmazzuk meg a kérdést, minél részletesebben leírjuk a feladatot, annál pontosabb eredményt kapunk.
Ezen kívül, ha a mesterséges intelligencia pontosan tudja a feladatát, akkor azt jobban ki is tudja dolgozni. Ezért az eredményünk minősége is jobb lesz, mintha csak általánosan fogalmaznánk.

Második lépésünk így az, hogy kidolgozzuk a feladatot. Példa:

Írj egy cikket arról, hogy a BanánTurmix nevű cégünk elkészített egy új terméket, aminek a neve Mix-It. Emeld ki a lényeges funkciókat, mint a gyors turmixolás, a könnyű használat és a mobiltelefon kapcsolat. Írjál mindegyikhez egy pozitív megnyerő példát is, amitől az emberek kedvet kapnak a használatáról. Írd bele, hogy bevezetésként az első 200 megrendelő ajándékot is kap, ami egy óriási banán alakú napernyőt!

Mi a formátum?

Következő a formátum. Ezt már részben vagy teljesen a „feladatok” alatt is megadhattuk, de külön is leírhatjuk. Ettől függ majd, hogy milyen hosszú lesz a szöveg, milyen tagolással, és milyen stílusban íródik.

Ha szerepet adunk a mesterséges intelligenciának, az segít meghatározni a formátumra vonatkozó szabályokat is. Elég például megadnunk, hogy blogbejegyzés, Facebook-hirdetés, e-mail, újságcikk, házi feladat vagy akár egy kétoldalas fogalmazás legyen. Természetesen részletesen is meghatározhatjuk, hogy milyen részekből épüljön fel az írás és milyen hosszú legyen. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a ChatGPT nem mindig pontosan tudja kiszámítani a szöveg hosszúságát, mivel a program angol nyelven „gondolkodik”, ami néha további nehézségeket okoz. Megadhatjuk például, hogy a szöveg legyen 5000 karakter hosszú, de ez ritkán valósul meg pontosan. A karakterszám inkább csak iránymutató, hogy mennyire hosszú vagy rövid szöveget kérünk.

A nyelvi modelleknek beépített korlátai is vannak: hiába kérjük, nem képesek tíz oldalas szöveget írni egy cipőkészítésről. Általában körülbelül két oldalnyi szöveget tudnak egyben megírni.

A tagolás és a szöveg hossza mellett kérhetünk konkrét stílust is a mesterséges intelligenciától, például közvetlen, formális, üzleti vagy barátságos stílusban.

Példa:

Egy cikket szeretnénk a termékről, ahol három bekezdésbe szeded a tulajdonságait. Legyen egy bevezető, egy részletes leírás, majd a végén egy ajánlás.                              

Speciális formátumok

Attól függően, hogy milyen modellt használunk, lehetséges speciális formátumot is kérnünk.

Egyszerűbb kimenet lehet az, hogy a szöveget bekezdésekbe írja, pontokba szedje, vagy táblázatokba, stb..
Ha a modell engedi, akkor kérhetünk Word, Excel, PDF, stb.. formátumot is. Így például kaphatunk egy Excel táblázatot is (ezt használhatjuk nagy mennyiségű adatok elemzésének kimeneteleként is).

Vannak olyan formátumok is, amiket talán nem ismer a nyelvi modell, de ha mintát mutatunk neki, akkor tud ilyet készíteni. Ilyen lehet az XML.
Fontos, hogy a nyelvi modellek csak szöveg alapú formátumot tudnak készíteni, nem tud pl. AutoCAD .dwg-t generálni.

Ki a célcsoport?

Nagyon sokat javít az eredményen, ha megadjuk a célcsoportot is. Ekkor a mesterséges intelligencia olyan elemeket tesz a szövegbe, ami jobban felkelti a célcsoport figyelmét.

Például egy cipő esetében mindenki más tulajdonságot tart fontosnak. Van, aki a színét nézi meg, más az anyagát, a vízállóságát, a strapabíróságát, mennyire kényelmes, vagy akár mennyire hangos.
Ha pl. tudjuk, hogy a célcsoport a környezetbarát megoldásokat preferálja, akkor a mesterséges intelligencia ezeket a tulajdonságokat emeli ki az írásában. A szövegben is többször szerepelnek az „újrahasznosítás”, „könnyen lebomló”, „bolygó védelme”, „zöld energia” és hasonló szavak.

Ehhez hasonlóan a célcsoport életkorát, iskolai végzettségét is érdemes beleírni, ha szükséges. A mesterséges intelligencia más szavakat használt egy iskolás csoportnak, tinédzsereknek, üzletembereknek vagy professzoroknak.

A célcsoport azon 20-30 éves fiatal fiúk és lányok, akik szeretik az egészséges életmódot, és a sportot.

Strukturált gondolkodás

Példa a strukturált promoptra
Példa a strukturált promoptra

A számítógépes rendszerek „szeretnek strukturáltan” gondolkodni. Ugyanígy a mesterséges intelligencia is jobban tud gondolkodni, ha rendszerben kapja a feladatot, mintha csak összevissza adnánk meg neki.

Ez is egy speciális tulajdonsága a nyelvi modelleknek. Ha csak homályos gondolataink vannak arról, hogy mit szeretnénk, akkor ezeket leírhatjuk, ahogy eszünkbe jut. Ekkor megkérhetjük a programot, hogy ebből készítsen valamilyen struktúrát, amit utána már használhatunk utasításként a jövőbeli munkáinkhoz.

Ebben a bejegyzésben is strukturáltan mutatjuk be, hogyan készítsünk promptot. Ezt a szerkezetet érdemes használni, így mi is, és a mesterséges intelligencia is jobban átlátja, mi a feladat pontosan.

Ezen kívül könnyebb lesz az utasítást javítani, módosítani vagy fejleszteni.

Példa:

Szerep:
Te egy marketing szakértő vagy.

Feladat:
Írj egy cikket az új termékről. 
Cég neve: BanánTurmix
Termék neve: Mix-It

Emeld ki az alábbi funkciókat, és írjál mindegyikhez egy-egy pozitív megnyerő felhasználási példát:
- gyors turmixolás
- könnyű használat
- mobiltelefon kapcsolat

Írd bele, hogy bevezetésként az első 200 megrendelő egy óriási banán alakú napernyőt kap ajándékba!

Formátum:
Rövid internetes bejegyzés három részre bontva: bevezetés, részletes leírás, ajánlás

Célcsoport:
Azon 20-30 éves fiatal fiúk és lányok, akik szeretik az egészséges életmódot, és a sportot.

Ha túl hosszú a prompt

A nyelvi modellek legnagyobb korlátja a tokenszám, vagyis az az információmennyiség, amit a program képes memóriában tartani. Amikor elfogy a token (megtelik a memória), a program elkezdi elfelejteni a beszélgetés elejét, ami megnehezíti a munkát a későbbiekben.

A mesterséges intelligencia csak akkor képes az egész beszélgetésre emlékezni és következetesen válaszolni, ha az összes információt a memóriában tartja, ezért minden egyes kérdés-felelet csökkenti a rendelkezésre álló tokeneket.

A nyelvi modellek úgy vannak beállítva, hogy gazdaságosan használják a tokenjeiket, és ne írjanak túl hosszú válaszokat. A ChatGPT-4-es modelljei körülbelül 2 oldalnyi szöveget tud egyszerre előállítani.

Abban az esetben, ha a promptunk túlságosan részletes, túl sok elemet, túl sok feladatot tartalmaz, akkor a ChatGPT arra fog törekedni, hogy minden kérésünk beleférjen ebben a válasz keretbe. Ezáltal a válaszok és a mondatok rövidebbek lesznek.

Példa:

  • Kérjük azt a ChatGPT-től, hogy egy bizonyos program jellegzetes funkcióit írja le részletesen.
    • Ebben az esetben minden funkció új bekezdésbe kerül, és mindegyikről 5-6 mondatot ír a program.
  • Kérjük azt, hogy írjon a funkciók mellett a ChatGPT írjon egy bevezetőt, egy ajánlót, egy árlistát, egy összegzést, kategóriát, kulcsszavakat, stb..
    • Ebben az esetben a funkciók csak pontokba szedve lesznek, és mindegyikről 1-2 rövid mondatot ír a program, hogy maradjon elég hely a többi leírásra.

Rendben, de nekünk szükségünk van a bevezetőre, ajánlóra, és minden másra is! Mit tegyünk ilyenkor?

Bontsuk a feladatot részekre!

Nem szükséges mindent egy utasításba beírni! Írjuk meg külön promptba a bevezetőt. Majd egy másikba az ajánlót, utána a funkciók bemutatását, és így tovább.

Példák használata

Előfordulhat (főleg az elején), hogy nem tudjuk elég jól megfogalmazni, hogy mit szeretnénk. Lehet, hogy többször és többféleképpen próbálkozunk, mégsem kapjuk meg a kívánt eredményt.

Mutatunk egy példát

Nagyon sokat segít, ha mutatunk egy példát a mesterséges intelligenciának. Éppen úgy, ahogyan az embereknél is.

Példa:

Készíts nekem egy tájleíró verset a magyar Alföldről. A vers stílusa és felépítése ehhez hasonló legyen:

"Tüzesen süt le a nyári nap sugára
Az ég tetejéről a juhászbojtárra.
Fölösleges dolog sütnie oly nagyon,
A juhásznak úgyis nagy melege vagyon."

A ChatGPT elemezze a példát

Másik lehetőség, hogy először feltöltjük a minta szöveget, majd megkérjük a ChatGPT-t, hogy elemezze.

A ChatGPT elemzi a verset a megadott szempontok szerint
A ChatGPT elemzi a verset a megadott szempontok szerint

Majd pedig azt mondjuk a mesterséges intelligenciának, hogy írjon belőle promptot!

A ChatGPT készített egy promtot, amivel hasonló verseket tudunk készíteni.
A ChatGPT készített egy promtot, amivel hasonló verseket tudunk készíteni.

Ebben a példában azt is láthatjuk, hogy maga a ChatGPT is azt javasolja, hogy tegyünk bele egy példát az utasításba a jobb eredmény érdekében.

További kérdések, finomítások

Sokszor könnyen beleesünk abban a hibába, hogy egyetlen egy utasítástól várjuk az eredményt.
Bár számtalan előnye van annak, ha egyetlen parancs kiadása után megkapjuk a kért szöveget (pl. minimalizáljuk a felhasznált tokenszámot), ennek nem kell elvárásnak lennie.

Miután a ChatGPT megírta a választ, a beszélgetést lehet tovább folytatni. Kérjük meg a programot, hogy írjon hozzá újabb részeket. Vagy töröljön darabokat.
A mesterséges intelligencia akár az egész szöveget újra is írhatja más stílusban, hangnemben, felépítésben, stb…

Használjuk bátran, hogy az eredmény után a ChatGPT még ott van velünk, és kérjünk finomhangolásokat. Addig kérjünk további finomításokat a mesterséges intelligenciától, míg meg nem kaptuk a tökéletes eredményt.

Kérjünk segítséget a ChatGPT-től!

A mesterséges intelligenciát majd legjobban pont a mesterséges intelligencia fogja irányítani

Ismeretlen

Van valami, ami naponta több millió utasítást lát, és elemzi a promptok működését: ez pedig a ChatGPT.
Kérjük meg, hogy segítsen nekünk!

A mesterséges intelligencia irányításához mindig szükség van egy promptra. Ha a ChatGPT-vel akarunk egy új promptot készíttetni, először meg kell fogalmaznunk egy olyan promptot, amely elmagyarázza, hogy mit szeretnénk elérni. Használjuk fel a korábban szerzett ismereteinket:

  • Szerep: Te egy prompt mester vagy
  • Feladat: Készíts egy chatGPT promptot, ami ezt és ezt és ezt készíti
  • Formátum és célcsoport: A prompt egy újsághirdetést készítsen egyetemistáknak

Ebben az esetben nem kell annyira szabályosan megfogalmaznunk a parancsot. Elég, ha egymás után leírjuk, mit szeretnénk, és a ChatGPT majd kibogozza, és létrehoz belőle egy rendes promptot, amit tovább módosítgatunk, amíg el nem érjük a kívánt eredményt.

Példa:

Te egy prompt mester vagy.
Nekem egy bicikli boltom van. Szeretnék egy olyan promptot, amivel időszakosan a különféle bicikliket tudom az Instagramon reklámozni. Olyan promtot szeretnék, ami a fiatalokat célozza, emelje ki a bicikli előnyeit, a biciklizés szabadságát. Célozza meg a környezetbarát embereket, a bicikli ezen tulajdonságait emelje ki. A sportos és egészséget szerető emberek is találják meg a hirdetésekben magukat.
Valami ilyesmihez szeretnék promptot. Nem vagyok járatos az Instagramban, segíts, hogy minek kell egy ilyen promptban benne lennie.

Amint elkészül az első prompt, már látni fogjuk, mire összpontosít a program. Ez segít abban is, hogy mi magunk is jobban megértsük, mit akarunk pontosan csinálni. Látni fogjuk a felesleges részeket, amiket eltávolítunk, és észrevesszük azokat a részeket is, amelyek hiányoznak, és hozzá kell adnunk. Így finomítjuk a promptot, amíg el nem érjük a kívánt eredményt. Természetesen bármikor kérhetjük a ChatGPT segítségét.

Előfordulhat, hogy még homályos elképzelésünk sincs arról, hogyan kellene nekiállni a feladatnak. Például lehet, hogy soha nem készítettünk még internetes hirdetést, így nem tudjuk, mi kerüljön bele egy ilyen promptba. Ebben az esetben megkérdezhetjük a ChatGPT-t, hogy írja le, mi szükséges egy sikeres internetes hirdetéshez.

Kérlek segíts, hogyan kell felépíteni egy sikeres internetes hirdetést!
Milyen elemei vannak egy internetes hirdetésnek? Hogyan írjak promptot, hogy az sikeres legyen?
Traktorokat szeretnék árulni. Hogyan fogalmazzak meg egy internetes hirdetést?

Segíts promptot írni!

Amennyiben tapasztalt hirdetők vagyunk és pontosan tudjuk, mit szeretnénk, de nem tudjuk, hogyan kérjük meg a gépet, hogy ezt megírja helyettünk, kérdezzük meg erről magát a gépet!

Te egy prompt mester vagy!
Kérlek segíts egy internetes hirdetés promptját elkészíteni. 
A hirdetés tartalma:
A hirdetés formátuma:

Kérjük meg a ChatGPT-t, hogy nézze át a promptot!

Készen van a promptunk, és jól működik – vagy mégsem? Lehetne jobb is?
Adjuk oda a promptot a ChatGPT-nek!

Példa:

Te egy prompt mester vagy!
Írtam egy promotot, amivel ezt és ezt szeretném elérni. Kérlek, nézd át nekem!

Prompt:

Ebben az esetben is minél részletesebben fogalmazzuk meg, hogy mit szeretnénk, annál jobb promptot fogunk kapni.

Amennyiben úgy érezzük, hogy az utasítás kevésbé inspiráló vagy nem elég hatásos, akkor ösztönözhetjük a mesterséges intelligenciát, hogy legyen kreatívabb.

Példa:

Köszönöm!
A cél ugyan az. De szeretném, ha az alapoktól írnál egy teljesen új promptot, ami sokkal kreatívabb. 
Készíts több, eltérő verziót is!

Ezt a műveletet többször is ismételhetjük, amíg meg nem találjuk a legmegfelelőbb utasítást.
Nem kell félni, a gépet nem tudjuk felidegesíteni (reméljük)!

Promptolást segítő alkalmazások

A jó utasítás kulcsfontosságú a jó eredményben. Szerencsére egyre több és több helyről kapunk ebben segítséget (mint pl. ez a leírás is).

OpenAI Playground

Az OpenAI Playground részén belül a System Instructions mellett találunk egy „varázsikont”. Erre kattintva feljön egy kis ablak, ahova beírjuk amit szeretnénk. Majd ezt a program átalakítja utasítássá.

A Playground különlegessége, hogy a jobb oldalon a Temperature csúszkán tudjuk állítani, hogy a modell mennyire legyen kreatív. És ez a prompt készítésére is vonatkozik.

A Playground Chat jelenleg (2024 második fele) mindenki számára ingyenes

CustomGPT-k

Szinte azonnal, hogy a CustomGPT-k elérhetőek lettek, megjelentek a promtolást segítő GPT-k.
Rengeteget jobbnál jobb megoldás között válogathatunk. Itt most kettőt ajánljunk:

Prompt Engineer Helper
https://chatgpt.com/g/g-SGDxG68El-prompt-engineer-helper

Prompt Professor
https://chatgpt.com/g/g-qfoOICq1l-prompt-professor

Promptoló customGPT-k
https://chatgpt.com/g/g-qfoOICq1l-prompt-professor
claude GPT (API-s)
https://console.anthropic.com/dashboard

OpeanAI playground
https://platform.openai.com/playground/

További Promotlási technikák

Ez az írás arra szolgál, hogy segítsen elindulni a promtolás útján.

Ha szeretnénk még többet tudni, akkor Kerekes István könyvét ajánljuk.

Kerek István: Sikerkalauz AI hullámlovasoknak – Hogyan legyél kezdőből profi prompter?

A mi oldalunkon is megkértük a ChatGPT-t, hogy írjon össze különféle promptolási technikákat. Ezeket itt találjuk:

ChasoBot promptolási technikák gyűjteménye

Loading

No votes yet.
Please wait...

Szólj hozzá!