Három testőr Afrikában – Társasjáték

Becsült olvasási idő 11 perc.
PixelRita te szeretsz társasozni?
Mit szólnál, ha a ChatGPT-t kérnénk meg, hogy találja ki a játékot, írja meg a szabályokat, és még rajzolja is meg!
Vágjunk bele!

Készítsünk társasjátékot!

Egyik korábbi bejegyzésben készült egy kép, ami hasonlóan nézett ki, mint egy társasjáték.

Ez adta az ötletet, hogy mi lenne, ha a ChatGPT-vel készítenénk el egy komplett társasjátékot?

A játékhoz Rejtő Jenő A három testőr Afrikában c. könyvét használtuk. A játékban a könyv eseményeit követve juthatunk el a célba.

⚠️ Ez a bejegyzés egy ötletadó. Egy társasjáték kidolgozása több időt és több részletet igényel. Mindebben óriási segítség lehet a ChatGPT, mint ötletadásban, mint a szabályok kidolgozásában, de még a rajzolásban is.


 A bejegyzésben található képek többszöri kísérlet eredményei. 

Játékszabályok

Elsőnek írjuk le a ChatGPT-nek, hogy milyen játékot is szeretnénk. Minél részletesebben adjuk meg, miről szóljon a történet, mi a cél, kik játszanak.

Én ebben az esetben A három testőr Afrikában c. könyvet adtam meg, hogy az ott szereplő történetből készítsen játékot.

Legfontosabb, hogy legyenek meg a konkrét szabályok, amik alapján tudunk a továbbiakban dolgozni.

ChatGPT készítsd el a játékszabályokat!

Kaptunk egy laza szabály rendszert. Ez a kiindulási alapunk.

Ebben a bejegyzésben nem megyünk bele a részletekbe. De ha tényleg egy komplett és összetett játékot szeretnénk, akkor kérjük meg a ChatGPT-t, hogy végezze el az aprólékos kidolgozást.

Játéktábla készítése

Most, hogy megkaptuk a szabályokat, elkészíthetjük a játéktáblát. A ChatGPT-be beépített Dall-E elég jó rajzot készít nekünk. Igaz, ez is többszöri próbálkozásra sikerült. Tehát ne adjuk fel!

Az eredmény közepes. Ezen még rengeteg utómunka van. Esetleg olyat képet kérjünk, ami csak egy üres tábla, a mezőket pedig majd mi rajzolj be utólag.

A három testőr Afrikában társasjáték
A három testőr Afrikában társasjáték

Játékos kártyák

A játékos kártyák esetében nagyobb szerencsénk van. Ezt a ChatGPT-be beépített Dall-e már sokkal jobban kezeli. Itt nagyobb is a szabadságunk.
Igaz, a programot folyamatosan emlékeztetni kell, hogy a történet a XX. század elején észak-Afrikában a francia idegen légióban.

A kártyákra számos utómunka vár még. De egy kezdésnek nagyon jó, és rengeteg ötletet is meríthetünk belőlük.

Itt látható Senki Alfonz kártyája.

A három testőr Afrikában társasjáték - Senki Alfonz
A három testőr Afrikában társasjáték – Senki Alfonz

Ez itt Tuskó Hopkins kártyája

A három testőr Afrikában társasjáték - Tuskó Hopkins
A három testőr Afrikában társasjáték – Tuskó Hopkins

Ez pedig Csülök, alias John Fowler kártyája

A három testőr Afrikában társasjáték - Csülök
A három testőr Afrikában társasjáték – Csülök

Eseménykártya

A játékszabályok leírásánál a ChatGPT javasolta, hogy legyenek esemény kártyák.

Jó ötlet! Akkor nézzük meg őket is!

Kérjünk néhány példát, milyen események lehetségesek. De természetesen azt is kérhetjük, hogy 20 vagy 50 esemény kártyát dolgozzon ki a ChatGPT. Előtte érdemes kategóriákat is kérni, pl. jó, rossz, vagy semleges dolog történik a játékossal.

Kérjünk egy rajzot is az eseménykártyáról!

A három testőr Afrikában társasjáték - Eseménykártya
A három testőr Afrikában társasjáték – Eseménykártya

Kihíváskártya

A ChatGPT javasolta a Kihíváskártyákat is. Készítsünk akkor ilyeneket is!

Kérjünk egy rajzot is a Kihíváskártyáról!

A három testőr Afrikában társasjáték - Kihíváskártya
A három testőr Afrikában társasjáték – Kihíváskártya

Doboz

Ha már ennyi mindent készítettünk, akkor legyen egy szép doboza is a játéknak. Ennek megrajzolásában is segít a ChatGPT!

A három testőr Afrikában társasjáték doboza
A három testőr Afrikában társasjáték doboza

További lehetőségek

Kimaradt valami? Kérdezzük meg a ChatGPT-t!

Összegzés

Ez a bejegyzés arra szolgál, hogy megmutassuk, egy komplett társasjátékot is lehet készíteni a mesterséges intelligencia segítségével. Éppen csak belekukkantottunk a játék készítésébe, de a részletekbe nem mentünk be.

Amennyiben tényleg szeretnénk egy komplett játékot készíteni, annak semmi akadálya nincs!

Kérjük meg a ChatGPT-t, hogy sokkal bővebben fejtse ki a szabályokat! A programmal közösen dolgozzuk ki, hogy mi is legyen a történet, mi a cél. Mik legyenek az akadályok, amik hátráltatják a játékost! Mik segítsék? Ezek hogyan működjenek?
Majd ezek részleteit ismét a mesterséges intelligencia megírhatja.

A ChatGPT-t megkérhetjük, hogy készítse el a szerencse kártyákat is. Ez egy nyelvi modell, tehát az ilyen jellegű írások az erősségei. Készítsünk akár 20, 50, vagy akár 100 kártyát is! Nem probléma! És a programnak nagyon jó ötletei vannak!

Majd térjünk át a rajzokra!

A beépített Dall-e egyre szebben rajzol. És mivel össze van kötve a ChatGPT-vel, egészen jól irányítható. Kérhetjük a rajz módosítását szövegesen, vagy akár a rajzon kijelölve is.

Ha mégsem vagyunk elégedettek vele, akkor pedig még mindig megírhatja a prompt-ot (a rajzolási utasításokat), amiket majd másik MI-rajzoló programban használunk.

Talán nem túlzás azt írni, hogy minden grafikai elem készítésében tud a mesterséges intelligencia segíteni: a dobozban, a táblában, a játékosokban, a kártyákban, a játékpénzben, vagy bármi másban!

Kalandra fel! Készítsünk saját társasjátékot!

További ötletek!

Midjourney

A grafikai elemek készítésben a Midjourney tényleg nagyon jó. Viszont esetleg nehezebben magyarázzuk el a programnak, hogy mit is szeretnénk. Ma már szerencsére a ChatGPT is tud segíteni a prompt (utasítás) megírásában. Illetve a Dall-E rajzoknál az I gombra kattintva (jobb felül) lekérhetjük a kép promptját. Majd ezt másolhatjuk be a Midjourney-be.

A Midjourney térképe egy afrikai rablótámadáshoz

A Pál utcai fiúk

A három testőr Afrikában példája alapján nézzünk kicsit körbe!
Mi lenne, ha arról készítenénk egy táblás játékot, hogy a Pál utcai fiúk a grundot védik?

Itt van két kép kedvcsinálónak!

A Pál utcai fiúk - a grund védelme
A Pál utcai fiúk – a grund védelme
Nemecsek játékkártyája
Nemecsek játékkártyája

PixelRita

PixelRita neked hogy tetszik? És mit gondolsz, mi lenne, ha nemcsak táblás játékokat, hanem egy komplett számítógépes játékot is tudnánk a mesterséges intelligenciával készíteni egy könyv vagy saját ötlet alapján?

Loading

Könyvelemzés és kislexion

Becsült olvasási idő 36 perc.

Bevezetés

A maratoni könyvek

PixelRita! Melyik a világ leghosszabb könyve:

Marcel Proust könyvében több, mint 2000 szereplő van!

Lássuk be, nem könnyű ennyi embert fejben tartani. Ki mikor jelent meg? Mit csinált? Miért csinált? Mi a motivációja? Ő most segíti a főszereplőt, vagy akadályozza?
És ő most az anyja/lánya/unokahúga/főnöke/vagy kinek kicsodája? Egy kapcsolati hálózat megrajzolása kész rémálom lehet!

Marcel Proust könyve persze extrém példa. De nem szükséges ennyire szélsőséges esetekre gondolni. Ott van például a népszerű Trónok Harca, ami nemcsak sok szereplőből áll, de a könyve megjelenése között is sok idő telik el. Ha közben más könyveket olvasunk (esetleg lefoglal a munka és a család is), akkor már sokkal nehezebb követni az eseményeket.

A helyzet még nehezebb, ha egy régi, esetleg ókori történetet olvasunk, ami tele van olyan helyekkel, személyekkel, istenekkel, amiket és akiket a kor emberei mind ismertek. De ma már csak kevesen.

Híresebb könyvek esetében ha sok rajongó van, akkor gyakran készítenek online lexikonokat, wikiket. Például a Gyűrű Ura történetvilágáról több, mint 1000 wiki oldalt készítettek a lelkes olvasók (link). Igaz, ez angol nyelven van.

Összegezve:
Nem lenne jó, ha lenne egy virtuális asszisztens, akit meg lehetne kérdezni, hogy ki is ez az ember a történetben? Hol is jár éppen Odüsszeusz? Miért is baj, ha a főszereplő szalonnát és vörösbort kért egy arab kisvárosban?

Olvasótárs a ChatGPT!

A ChatGPT tréningezés közben rengeteg web-oldalt, könyvet és könyvekről szóló elemzést elolvasott. Így ha egy régebbi, ismertebb könyvről szeretnénk valamit megtudni, akkor érdemes próbálkozni. Az olyan könyvek, mint a Gyűrűk Ura, de még a Pál utcai fiúk is benne vannak a ChatGPT tudástárjában.

Érdemes azért rákérdezni, hogy honnan származnak az információk. Tényleg olvasta a könyvet? Vagy csak egy olyan web-oldalt, amit olyas valaki írt, aki látott valakit, aki írt egy web-oldalt olyantól, aki hallott valakit, aki egy könyvesboltban dolgozik és látta már a könyv borítóját.

Sokkal jobban járunk tehát, ha feltöltjük a könyv digitális változatát a ChatGPT-nek DOCX vagy PDF formában. Ezután már a könyv tartalmáról bármit kérdezhetünk. Vagy esetleg valami szükséges kiegészítő információt, ami segíthet a jobb megértésben.

⚠️ Ehhez ChatGPT Plus előfizetés szükséges

Szerzői jogi aggályok

A könyvek elején találkozhatunk azzal a felírattal, hogy a mű szerzői jogvédelem alá tartozik. A könyv egésze, vagy annak részeinek másolása, továbbítása, stb… tilos. Beleértve a neveket, helyszíneket és minden olyat, amit a szerző talált ki.

Ebbe valószínűleg nem fér bele az, hogy odaadjuk a ChatGPT-nek elemzésre. Különösen kérdéses, hogy a feltöltött dokumentum tartalmával mi lesz. Az OpenAI azt mondja, hogy nem kerülnek bele az adatok a Nagy tudástárba. De ez valószínűleg nem nyugtatja meg a jogvédőket. Így is van elég probléma a már bent lévő könyvekkel és ismeretekkel…

De még az is jogilag problémás lehet, hogy honnan lett nekünk egy könyv elektronikus változata.

Így jelenleg nem működik az a megoldás, hogy a kedvenc könyvünket feltöltjük a ChatGPT-nek. Csak olyannal tehetjük meg, amelyek garantáltan nem esnek szerzői jogvédelem alá.

Mi most ebben a bejegyzésben szeretnénk mindenféle szerzői bonyodalmat elkerülni. Ezért Rejtő Jenő egyik kedvenc művét, A három testőr Afrikában címűt fogjuk használni. A könyv letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár archívumából.

A szerzői jogok alá nem tartozó könyvek sok esetben már bekerültek a ChatGPT tudástárjába. Ezért mielőtt elkezdenénk egy elektronikus változat után kutatni, kérdezzük meg a ChatGPT-t.

A ChatGPT mindent tud a Rejtő könyvéről
A ChatGPT mindent tud a Rejtő könyvéről

Spoiler veszély!!

- ChatGPT! Ki ez a Béla, aki már megint előkerült a könyvben?
- Ó, hát ő Józsi barátja, de egy váratlan fordulatban hátbaszúrja, mert igazándiból ő az ellenségnek dolgozik.

A másik dolog, amire oda kell figyelni, hogy a ChatGPT nem tudja, hol tartunk éppen a könyvben. De még ha el is mondjuk neki, nem biztos, hogy erre oda tud figyelni. Így idő előtt elmondhatja a történet nagy fordulatait. Már az elején elmondhatja, hogy Darth Vader valójában Luke apja.

Kérdezzünk nagyon megfontoltan!!

Könyvelemzés

Így, hogy átverekedtük magunkat a bevezetésen és a tudnivalókon, vágjunk is bele az elemzésbe!

ChatGPT könyvelemzés tippjei

Mit lehet kérdezni egy olyan robottól, aki mindent tud a könyvről?
Bármit! És persze azt, ami minket érdekel.

De én úgy döntöttem, megkérdezem a ChatGPT-t, hiszen nálam sokkal többfajta elemzést olvasott. Kaptam tőle egy nagyon hosszú listát. Ezt egy lenyíló menübe írom bele, mert egyébként az egész oldalt elfoglalná.

A listában találunk elemzéseket az irodalommal, a történettel és szereplőkkel kapcsolatban, az írástechnikával és még sok mindennel.

Ezekből fogunk böngészni, mert nagyon jó ötleteket vannak benne!

Könyvelemzési ötletek a ChatGPT-től

Összefoglaló készítése: A történet rövid áttekintése.

Karakterelemzés: A főbb szereplők részletes bemutatása és jellemzése.

Cselekményvonal rajzolása: A történet fő eseményeinek időrendi ábrázolása.

Történet elemzése: A cselekmény szerkezetének és főbb fordulópontjainak elemzése.

Témaelemzés: A könyv főbb témáinak és motívumainak feltárása.

Konfliktus elemzése: A történet fő konfliktusainak és azok megoldásainak bemutatása.

Szöveg hangulatának elemzése: A könyv által keltett érzelmek és hangulatok elemzése.

Nyelvi stílus elemzése: Az író stílusának, nyelvezetének és szóhasználatának vizsgálata.

Szimbólumok elemzése: A történetben előforduló szimbólumok és azok jelentésének elemzése.

Irodalmi eszközök elemzése: Az író által használt irodalmi eszközök és technikák elemzése.

Történet előzményeinek feltárása: A történet hátterének és kontextusának vizsgálata.

Karakterek fejlődésének nyomon követése: A szereplők fejlődésének és változásának bemutatása.

Műfaji elemzés: A könyv műfajának meghatározása és műfaji jellemzőinek vizsgálata.

Párbeszédek elemzése: A párbeszédek szerepe és jelentősége a történetben.

Narráció elemzése: A narrátor szerepe és nézőpontjának vizsgálata.

Időbeli szerkezet elemzése: Az idő kezelésének és elrendezésének elemzése a történetben.

Főbb helyszínek elemzése: A történet helyszíneinek és azok jelentőségének vizsgálata.

Történet íve: A drámai ív elemzése és annak hatása a cselekményre.

Intertextualitás vizsgálata: A könyv kapcsolata más irodalmi művekkel.

Motívumok követése: Visszatérő motívumok és azok jelentőségének elemzése.

Történeti kontextus elemzése: A történet korának és társadalmi hátterének bemutatása.

Szerző életrajza és hatása: Az író életének és munkásságának elemzése.

Olvasói értelmezések elemzése: Különböző olvasói értelmezések és kritikák vizsgálata.

Történet tanulságainak összegzése: A történet által közvetített tanulságok bemutatása.

Kapcsolódó művek elemzése: Hasonló témájú vagy stílusú könyvek összehasonlítása.

Karakterek közötti kapcsolatok elemzése: A szereplők közötti viszonyok és dinamikák vizsgálata.

Érzelmi ív elemzése: A történet érzelmi intenzitásának változásai.

Metaforák elemzése: A történetben előforduló metaforák és jelentésük vizsgálata.

Történet nyelvezetének vizsgálata: A nyelvezet összetettségének és stílusának elemzése.

Karakterek motivációinak elemzése: A szereplők céljainak és motivációinak bemutatása.

Érzelmi reakciók elemzése: A karakterek érzelmi reakcióinak és azok okainak vizsgálata.

Feszültségteremtés elemzése: Az író technikáinak elemzése a feszültségteremtés érdekében.

Leírások elemzése: A helyszínek és események részletes leírásainak vizsgálata.

Elbeszélői technikák elemzése: Az író által alkalmazott elbeszélői technikák vizsgálata.

Egyedi stílusjegyek elemzése: Az író egyedi stílusjegyeinek bemutatása.

Karakterábrázolások rajzolása: A szereplők vizuális megjelenítése rajzok formájában.

Történet alternatív befejezésének kidolgozása: Lehetséges alternatív befejezések megírása.

Érvelési technikák elemzése: A történetben használt érvelési technikák vizsgálata.

Interjú az íróval (fiktív): Fiktív interjú készítése az íróval, amelyben a mű megírásának folyamatáról és céljairól kérdezzük.

Ajánlások írása: A könyv ajánlása különböző célcsoportok számára, figyelembe véve a könyv erősségeit és gyengeségeit.

Szógyakoriság elemzése: Gyakran használt szavak és kifejezések statisztikai vizsgálata.

Szófelhő készítése: A szövegben leggyakrabban előforduló szavak vizuális megjelenítése.

Szerzői hangulatgörbe: Az érzelmi intenzitás változásának vizsgálata a történet során.

Idézetgyűjtemény: A könyv legérdekesebb idézeteinek gyűjteménye.

Statikus elemzés: A szöveg szószámának, mondathosszának és egyéb statisztikai jellemzőinek vizsgálata.

Kulcsszóelemzés: A szöveg legfontosabb kulcsszavainak azonosítása és elemzése.

Térképezés: A történet helyszíneinek térképi ábrázolása.

Névgyakoriság: A szereplők neveinek gyakorisági elemzése.

Címke készítése: A történet főbb témáinak és kulcsszavainak címkézése.

Karakterek közötti hálózat: A szereplők közötti kapcsolatok vizuális ábrázolása hálózati diagrammal.

Idővonal készítése: A cselekmény eseményeinek időrendi ábrázolása.

Nyelvi változatok elemzése: Az író által használt nyelvi változatok és dialektusok elemzése.

Történelmi kontextus elemzése: A történet korának történelmi és társadalmi hátterének bemutatása.

Térbeli elemzés: A helyszínek és azok térbeli elrendezésének vizsgálata.

Karakterek közötti interakciók elemzése: Az interakciók és azok hatásainak elemzése.

Szövegérzelem elemzés: Az érzelmi tartalom és változás vizsgálata szövegelemző eszközökkel.

Összehasonlító elemzés: A könyv összehasonlítása más hasonló művekkel.

Olvasói vélemények gyűjtése: Olvasói értékelések és vélemények összegyűjtése és elemzése.

Adaptáció lehetőségek: A könyv adaptációjának lehetőségei (film, sorozat, színdarab stb.).

Társadalmi hatások elemzése: A könyv társadalmi hatásainak és fogadtatásának vizsgálata.

Szövegstatisztikai elemzés: A szöveg grammatikai és nyelvi statisztikai jellemzőinek vizsgálata.

Képzeletbeli interjúk: Interjúk készítése a szereplőkkel, mintha valódi személyek lennének.

Címlap tervezés: Alternatív könyvcímlapok tervezése.

Audiovizuális elemzés: A szöveghez kapcsolódó zenei és vizuális elemek elemzése.

Társadalmi médiás kampányterv: A könyv népszerűsítésére irányuló társadalmi médiás kampányterv kidolgozása.

Karakterek pszichológiai elemzése: A karakterek viselkedésének és döntéseinek pszichológiai elemzése.

Olvasói profilok készítése: A könyv potenciális olvasóinak profilozása.

Stílus-összehasonlítás: A szerző stílusának összehasonlítása más szerzők stílusával.

Kvíz készítése: Kvíz kérdések és válaszok készítése a könyv alapján.

Infografika készítése: A történet főbb elemeinek és adatainak vizuális ábrázolása infografikával.

Olvasói visszajelzések elemzése: Az olvasói visszajelzések és kritikák elemzése.

Olvasói ajánlások gyűjtése: Olvasói ajánlások és vélemények gyűjtése és elemzése.

Szókincsbővítés: A könyv alapján készült szókincsbővítő gyakorlatok.

Fikciós világ építése: A könyv alapján új történetek és világok kidolgozása.

Szerepjáték kidolgozása: A könyv alapján készült szerepjátékok kidolgozása.

Film és média kapcsolatok: A könyv kapcsolatainak vizsgálata a filmekkel és médiával.

Társadalmi kérdések elemzése: A könyv által felvetett társadalmi kérdések és problémák vizsgálata.

Vizuális elemzés: A könyv illusztrációinak és vizuális elemeinek elemzése.

Karakterek életének folytatása: Történetek és szcenáriók kidolgozása a karakterek további életéről.

Könyvklub beszélgetés: Kérdések és témák kidolgozása könyvklub beszélgetésekhez.

Helyszínek elemzése: A történet főbb helyszíneinek részletes bemutatása és elemzése.

Idővonal készítése: A cselekmény eseményeinek időrendi ábrázolása.

Valós helyszínek azonosítása: A történet helyszíneinek valós helyszínekkel való összehasonlítása.

Valóságtól való eltérés elemzése: A történet és a valóság közötti különbségek vizsgálata.

Kislexikon készítése: A karakterek, helyszínek és fontos fogalmak kislexikonja.

Történelmi háttér: Az adott kor történelmi és társadalmi kontextusának bemutatása.

Életmód elemzése: Az adott korban élő emberek mindennapi életének és szokásainak bemutatása.

Kultúra és szokások: Az adott kor kultúrájának és szokásainak elemzése.

Társadalmi viszonyok: A történetben megjelenő társadalmi viszonyok és hierarchiák bemutatása.

Karakterek élettörténete: A főbb szereplők élettörténetének részletes bemutatása.

Fiktív újságcikkek: Fiktív újságcikkek írása a történet eseményeiről.

Karakterek közötti kapcsolatok: A szereplők közötti kapcsolatok és dinamikák elemzése.

Szereplők motivációi: A karakterek céljainak és motivációinak vizsgálata.

Karakterek fejlődése: A szereplők fejlődésének és változásának nyomon követése.

Főbb fordulópontok: A cselekmény főbb fordulópontjainak elemzése.

Szereplők közötti konfliktusok: A karakterek közötti konfliktusok és azok megoldásainak vizsgálata.

Időbeli ugrások elemzése: A történet időbeli ugrásainak és azok hatásainak elemzése.

Mellékszálak elemzése: A mellékszálak szerepe és jelentősége a fő cselekményben.

Szimbólumok és metaforák: A történetben előforduló szimbólumok és metaforák elemzése.

Állatok a történetben: Az állatok szerepe és jelentősége a történetben.

Illatok és hangok: A történetben megjelenő illatok és hangok leírása.

Időjárás és környezet: Az időjárás és a környezet hatása a történetre és a karakterekre.

Ételek és italok: Az adott korban fogyasztott ételek és italok bemutatása.

Divat és öltözködés: Az adott korban jellemző divat és öltözködési szokások bemutatása.

Hiedelmek és vallás: Az adott kor hiedelmeinek és vallásának bemutatása.

Technológia és eszközök: Az adott korban használt technológiák és eszközök bemutatása.

Művészet és kultúra: Az adott kor művészeti és kulturális életének bemutatása.

Gazdasági helyzet: Az adott kor gazdasági helyzetének és viszonyainak bemutatása.

Politikai háttér: Az adott kor politikai viszonyainak bemutatása.

Katonai viszonyok: Az adott kor katonai viszonyainak és konfliktusainak bemutatása.

Híres személyiségek: Az adott korban élt híres személyiségek bemutatása.

Térképek és helyszínrajzok: A történet helyszíneinek térképekkel és rajzokkal való ábrázolása.

Építészet és városkép: Az adott kor építészetének és városképének bemutatása.

Közlekedés és utazás: Az adott korban jellemző közlekedési és utazási szokások bemutatása.

Szórakozás és szabadidő: Az adott kor szórakozási és szabadidős szokásainak bemutatása.

Oktatás és tudomány: Az adott kor oktatási és tudományos életének bemutatása.

Egészség és orvoslás: Az adott kor egészségügyi viszonyainak és orvoslásának bemutatása.

Társadalmi rétegek: Az adott korban jellemző társadalmi rétegek és azok viszonyainak bemutatása.

Kereskedelem és ipar: Az adott kor kereskedelmi és ipari viszonyainak bemutatása.

Karakterek jövője: A karakterek jövőbeli sorsának elképzelése és bemutatása.

A könyv feltöltése

Ha rendelkezünk a könyv digitális verziójával és nem ütközünk szerzői jogok problémákba, akkor töltsük fel a könyv digitális verzióját (PDF vagy DOCX formában). Ehhez a ChatGPT esetében az előfizetős verzió szükséges.

A történet összefoglalása

Hacsak nem valami konkrét információ érdekel, hanem globálisan szeretnénk átlátni a könyv cselekményét, akkor elsőnek kérjük meg a GPT-t, hogy foglalja össze a történetet.
Ez a ChatGPT-nek is segíteni fog a későbbiekben, hogy a könyv egészét vizsgálja, ne csak egy részletét.

Előfordulhat, hogy a ChatGPT nem a teljes könyvet látja, hanem csak annak egy részét. Ha így alakult, akkor kérdezzük meg a programtól, hogy összesen hány fejezet van. Majd 5-5 fejezetekre bontva kérjük a történet összefoglalását.

ChatGPT! Feltöltök egy könyvet. Kérlek, kb. 2 oldalban foglald össze a könyv teljes történetét.

Kislexikon

Ha már megkaptuk a történet összefoglalását, akkor máris kérhetjük a ChatGPT-t, hogy készítsen egy kislexikont. Így sokkal jobban átláthatjuk, ki kicsoda, mi micsoda.

Ezt a listát akár ki is nyomathatjuk, hogy a könyv mellé tegyünk.

Vegyük figyelembe, hogy a ChatGPT nem minden esetben érti meg azt a többrétegű ironikus groteszk humort, ami Rejtő Jenőre jellemző. A program tényleg elhiszi, hogy a Török Szultán valóban uralkodói családból származik, nemcsak egy szélhámos.

Készíts egy részletes kislexiont a szereplőkről, helyszínekről, és a kevésbé ismert szavakról, eszközökről, légiós szlengekről.

Rajzok

A Dall-E rajzoló program régóta a ChatGPT részét képzi. Így használjuk ezt is, hogy egyes tartalmakat vizuálisan jelenítsünk meg!

Készítsünk képregényt a fejezetekről

Megkérhetjük a ChatGPT-t, hogy a Dall-E-val képregényszerűen rajzoljon meg 1-1 fejezetet, vagy akár a teljes könyvet is.

Rejtő Jenő esetében, ahol a szójátékok, és a többszörösen egymásra épülő humorral és iróniával átitatott mondatok halmozódnak, nehéz feladata van a mesterséges intelligenciának.

Ezen felül ne feledjük, hogy a felíratok készítésében is még nagyon kezdetleges a technológia! Az Adobe Photoshop programban mindenképpen kell vele vele még dolgozni. De az eredmény nem rossz!

A három testőr Afrikában - képregény
A három testőr Afrikában – képregény

Egy másik képregény. Kértem a ChatGPT-t, hogy egy vicces jelenetet rajzoljon meg.

A három testőr Afrikában - képregény
(ez egy vicces jelenet akar lenni)
A három testőr Afrikában – képregény
(ez egy vicces jelenet akar lenni)

Térkép

Hasonlóan a képregényhez, egy térkép rajzolását is kérhetjük a Dall-E-től.
Az eredmény ezúttal olyan lett, amin még dolgozni kell. De kiindulási alapnak jó, és nagyon sok használható elemet kaphatunk így.

A három testőr Afrikában - térkép
A három testőr Afrikában – térkép

Borítókép

A fentiekkel ellentétben egy könyvborító elkészítése már kifejezetten jól sikerül. Csak kevés utómunka szükséges, illetve a ChatGPT-t is kérhetjük a rajz módosítására. És egészen jó borítóképet kaphatunk.

A három testőr Afrikában - könyvborító
A három testőr Afrikában – könyvborító

Fiktív Interjú Potrien őrmesterrel – Rejtő Jenő stílusában

A ChatGPT adta az ötletet, hogy készítsünk egy fiktív interjút valamelyik karakterrel. Ki lehetne erre jobb jelölt, mint Potrien őrmester?

Készíts egy fiktív interjút Potrien őrmesterrel. Próbáld Rejtő Jenő stílusát használni! Rejtő Jenő írási stílusa rendkívül egyedi, tele humorral, iróniával, abszurd és groteszk helyzetekkel. Művei parodizálják a kalandregények és detektívtörténetek kliséit, színes és sokrétű karakterekkel, váratlan fordulatokkal. Nyelvezete közvetlen és játékos, gyakran használ szójátékokat és szokatlan hasonlatokat, amelyek gazdagítják a szöveget és folyamatosan fenntartják az olvasó figyelmét.

Szófelhő

Most lássunk egy kis technikai elemzést. Nagyon sok lehetőséget javasolt a ChatGPT, mint pl. szógyakoriság elemzése, szófelhő készítése, statikus elemzés, kulcsszóelemzés, névgyakoriság, stb…
Mi ezek közül a szófelhőt fogjuk kipróbálni.

A magyar nyelv azonban tele van névelőkkel, kötőszavakkal, és más töltelékszóval. Ha a szófelhő tele van „a, az, és, hogy, majd” stb.. szavakkal, akkor az kiábrándítóan néz ki.
Ezért kérjük meg a ChatGPT-t, hogy csak az igazán fontos szavakat szedje össze. Vagy mondjuk azt, hogy a legalább 5 betűs és annál hosszabb szavakat használja.

Készíts egy szófelhőt, amiben a névelők, kötőszavak és hasonlók nincsenek benne. Csak a történet szempontjából fontos szavak legyenek benne!
Szófelhő

A történet fő konfliktusa

Lássuk miről is szól a történet! Mi a fő konfliktus? Hogy látja ezt a ChatGPT?

Mi a történet fő konfliktusa?

Karakterek

Most lássuk a szereplőket! Kik ők, mi a szerepük, a céljuk? Mi motiválja őket? Ki-kivel milyen kapcsolatban van?
Minderről részletes elemzést kérhetünk!

Elemezd a karaktereket!
Mi a kedvenc karaktered?
Készíts mélyebb elemzést Senki Alfonzról!
Készíts  egy kézi rajzos képet Senki Alfonzról úgy, mintha valaki a légióban rajzolva volna.
Figyelj oda, hogy a történet az észak-afrikai francia idegenlégióban játszódik a XX. század elején. Ehhez illeszkedjen a ruházat, fegyverzet, minden.
Senki Alfonzról by ChatGPT
Senki Alfonzról by ChatGPT
Elemezd a Karakterek közötti kapcsolatokat!
Elemezd a szereplők motivációit!

Humor

Ennyi technikai és irodalmi elemzés után nézzük meg, a humort!
Az egyik első dolog, ami Rejtő Jenőről eszünkbe jut, az az, hogy a könyvei viccesek. De vajon mi szerepe van a humornak a könyvekben? Miként befolyásolja a történetet?

Hogyan befolyásolja a humor a történetet?

Idézetek

Szintén a ChatGPT adta az ötlet, hogy kérjünk idézeteket is a könyvből.
Itt arra figyeljünk oda, hogy az idézetek valóban a könyvből származóak legyenek. A ChatGPT hajlamos saját idézeteket is kitalálni.

Írjál néhány vicces idézetet a könyvből. Valódi idézetek legyenek!

Idővonal

A történet néha lehet lassú, néha pedig túlságosan is begyorsulhat. Annyi minden történet! De vajon mennyi idő telt el a történet kezdete óta?

A három testőr Afrikában - idővonal
A három testőr Afrikában – idővonal

Erről igazán jó lenne egy infógrafikát is látni!
Kérjük meg a ChatGPT-t, hogy rajzoljon egyet!

Az eredmény sajnos nem túl jó. Inkább úgy néz ki, mint egy társasjáték!
(hmm.. ezzel még kezdünk valamit a közeljövőben)

A három testőr Afrikában - idővonal
A három testőr Afrikában – idővonal

Miként változik a karakter kapcsolata egymás között

Lássunk egy kicsit érdekesebbet! Miként változnak a kapcsolatok a karakterek között a történet előrehaladásával?

A három testőr Afrikában - kapcsolatok változása idővonal
A három testőr Afrikában – kapcsolatok változása idővonal

Milyen konfliktusok jelentek meg a könyvben?

Következőben nézzünk egy kis konfliktus elemzést! Szintén a ChatGPT ötletéből.

A könyv végkimenetel

Mi a könyv végkimenetele? Más szóval mi a Happy End? Egyáltalán Happy az az End?

Morális Tanulságok

Milyen morális tanulságok vannak a könyvben?

A valóság

Eddig azt olvashattuk, ahogyan Rejtő Jenő látta az életet a légióban.
A ChatGPT-t viszont meg tudjuk kérdezni, hogy valójában hogyan teltek a mindennapok a világ egyik legnehezebb terepén.

Milyen volt az élet a xx század elején észak Afrikában a francia idegen légióban?

Egy dal

Nagyon sok elemzést kaptunk a ChatGPT-től.
Most készítsünk egy dalt, amit egy átadhatunk valamelyik zenekészítő MI programnak, mint pl. a Suno AI!

Írj egy mókás dalszöveget Rejtő Jenő stílusban. A dal arról szóljon, milyen is az élet a könyvben szereplő idegen légióban 

Rejtő Jenő további könyvei

Tetszett a könyv? Kérjük meg a ChatGPT-t, hogy javasoljon további olvasnivalókat Rejtő Jenőtől!

Végezetül pedig kérdezzük meg a ChatGPT-t, hogy hány nyelvre fordították le Rejtő Jenő könyveit!

Hány nyelvre fordították le a Rejtő könyveit?

PixelRita

PixelRita te hogy látod ezt az egészet?

Loading

Legyen a ChatGPT az Android Asszisztensünk!

Becsült olvasási idő 4 perc.

Bevezető

PixelRita

Helló, Tech-Rajongók! 🌟😊✨

PixelRita vagyok, és ma egy igazán különleges technológiai újítást mutatunk be nektek! 📱🌐 Biztosan ismeritek már a telefonotokban lévő asszisztenseket, akik segítenek nektek időjárás-jelentésekkel, sporteredményekkel és moziműsorokkal. Ezek az asszisztensek mind nagyon hasznosak és kényelmesek, hiszen megkönnyítik a mindennapjainkat. 🌦️🏅🎬

De mi lenne, ha mostantól a ChatGPT lenne az asszisztensetek az android telefonon? 😎🟣 A ChatGPT nem csak egy egyszerű asszisztens, hanem egy mesterséges intelligencia, ami képes arra, hogy minden kérdésetekre válaszoljon, legyen szó a nagyvilág dolgairól vagy akár az iskolai háziról. Képzeljétek el, hogy van egy barátotok, aki mindig készen áll egy jó beszélgetésre, és segít nektek bármilyen témában, legyen az tudomány, technológia vagy a legújabb trendek. 💬🤖

Ebben a bejegyzésben arról fogunk beszélni, hogyan cserélhetitek le a telefonotok asszisztensét a ChatGPT-re, hogy még modernebb és intelligensebb segítőtársatok legyen. Tartsatok velünk, és fedezzétek fel a jövő technológiáját! 🚀✨

Ebben a bejegyzésben a hivatalos ChatGPT programot fogjuk használni. Hozzáteszünk egy apró modult, ami a telefonok Asszisztens menüjével köti össze.

Tehát semmi különleges varázslat nincsen. Továbbra is az eredeti ChatGPT alkalmazásban leszünk.

Android applikáció letöltése

Ahhoz, hogy a ChatGPT-t asszisztensként használni tudjuk, szükség van magára a programra. Azt a Google Play oldalon az OpenAI hivatalos oldaláról tudjuk letölteni. Link.

Miután a programot letöltöttük, indítsuk el, és lépjünk be a felhasználói fiókunkba.

GitHub alkalmazás letöltése

Szükségünk lesz egy aprócska alkalmazásra, ami összeköti a ChatGPT programot a telefon Asszisztens menüjével. Ezt a GitHub oldalról tudjuk letölteni. Az alkalmazást WSTxda felhasználó készítette. A program neve: Plugin-VoiceGPT

Link:
https://github.com/WSTxda/Plugin-VoiceGPT/releases

A megjelenő oldalon az Assets menüben találunk egy APK fájlt. Ezt töltsük le a telefonunkra.

A ChatGPT-Asszisztens összekötő alkalmazás
A ChatGPT-Asszisztens összekötő alkalmazás

Az APK fájl futtatása

Biztonsági okokból az android telefonok csak a Google Áruházából letöltött alkalmazások telepítését engedi. Ezért most nekünk engedélyezni kell ennek a programnak a telepítését.

Nyissuk meg az android telefonon a Beállításokat. Menjünk el a Biztonsági beállításokhoz. Itt fogjuk találni az Ismeretlen alk.ok telepítése menüpontot. (Telefon típusonként eltérő lehet).
Sok esetben elég csak a letöltött APK futtatása, és ott is ideiglenesen engedélyezhetjük a telepítést.

A telepítés befejezése után a program elindul. Majd pedig engedélyezhetjük, hogy mostantól a VoiceGPT legyen az alapértelmezett Eszközasszisztensünk.
Ezt mi magunk is megtehetjük a Beállítások – Alkalmazások – Alapértelmezett alkalmazások – Eszközasszisztens menüpontban is. Illetve itt tudjuk visszaállítani valamelyik másik alkalmazásra, ha ez a megoldás mégse tetszene.

Engedélyezzük a VoiceGPT-t, hogy az legyen az Eszközasszisztensünk.
Engedélyezzük a VoiceGPT-t, hogy az legyen az Eszközasszisztensünk.

Készen vagyunk!

És már készen is vagyunk! A Home gombot hosszan nyomva immár a ChatGPT-vel tudunk beszélgetni.

Az OpenAI 2024. augusztus elejétől a Plusz felhasználóknak elkezdte a fejlettebb beszélgető módot bevezetni. Az ígéretek szerint pedig 2024. év végéig megérkezik az androidos program. Arról nincs hír, hogy az Asszisztensként is használható lesz-e, illetve a nem előfizetős felhasználók is hozzájutnak-e.
Ezért a VoiceGPT-re talán később is szükség lesz.

A ChatGPT Asszisztensként
A ChatGPT Asszisztensként

Videó

A TECHiFY felhasználó egy videót is készített arról, miként tudjuk a ChatGPT alkalmazást Asszisztensként beállítani.

PixelRita

PixelRita te mit gondolsz?

Loading